Eksperter sår tvivl om Kammeradvokatens afgørelse om Skat

11/10/2013 07:22

BNB

Nyheder
Ifølge revisionsgiganten er Skats ejendomsvurderinger så fejlbehæftede, at der sandsynligvis er tale om lovbrud:»Når så mange boliger så konsekvent er blevet vurderet for højt, så er der tale om en systematisk fejl. Det gælder, uanset om det er 42 procent af vurderingerne, der er for høje, som Rigsrevisionen er nået frem til, eller 30 procent, som Kammeradvokaten konkluderer. Det afgørende er, at man ikke kan lave så mange fejl og stadig påberåbe sig, at det er inden for den lovmæssige skønsudmåling. Det er efter vores opfattelse simpelthen over grænsen,« siger skattepartner i KPMG, Claus Pedersen, til Politiken.Har KPMG ret i sin vurdering, så har Skatteministeriet pligt til at genoptage samtlige sager, der kan være fejlvurderede helt tilbage fra vurderingen i 2005. Det ville i givet fald tvinge skattemyndighederne til at gennemgå titusindvis af sager oven i en uundgåelige strøm af klagesager fra utilfredse boligejere, skriver avisen.Skatteminister Holger K. Nielsen (SF) har på basis af Kammeradvokatens analyse kun erklæret sig villig til at kompensere de boligejere, der har betalt for meget i boligskat i 2011.Skatteadvokaten Torben Bagge mener ikke, at Kammeradvokatens analyse giver skatteministeren grundlag for at slå fast, at der ikke er begået ulovligheder:»At dømme efter mængden af fejlvurderinger virker det ikke sandsynligt, at grundlaget for vurderingerne har været solidt nok og dermed i overensstemmelse med loven«.Skatteminister Holger K. Nielsen oplyser i en skriftlig kommentar til Politiken:»Hvis Skat havde forvaltet ulovligt, så ville regeringen selvfølgelig se på mulighederne for at give boligejerne penge tilbage flere år tilbage i tiden. Det er bare ikke vurderingen, at det er det, der er tale om«.Han slår fast, at det i regeringens overbevisning ikke er forsvarligt at udbetale mange milliarder skattekroner, »hvis der ikke er et meget klart juridisk grundlag for det«.

Mest læste i dag

Ifølge revisionsgiganten er Skats ejendomsvurderinger så fejlbehæftede, at der sandsynligvis er tale om lovbrud:

»Når så mange boliger så konsekvent er blevet vurderet for højt, så er der tale om en systematisk fejl. Det gælder, uanset om det er 42 procent af vurderingerne, der er for høje, som Rigsrevisionen er nået frem til, eller 30 procent, som Kammeradvokaten konkluderer. Det afgørende er, at man ikke kan lave så mange fejl og stadig påberåbe sig, at det er inden for den lovmæssige skønsudmåling. Det er efter vores opfattelse simpelthen over grænsen,« siger skattepartner i KPMG, Claus Pedersen, til Politiken.

Har KPMG ret i sin vurdering, så har Skatteministeriet pligt til at genoptage samtlige sager, der kan være fejlvurderede helt tilbage fra vurderingen i 2005. Det ville i givet fald tvinge skattemyndighederne til at gennemgå titusindvis af sager oven i en uundgåelige strøm af klagesager fra utilfredse boligejere, skriver avisen.

Skatteminister Holger K. Nielsen (SF) har på basis af Kammeradvokatens analyse kun erklæret sig villig til at kompensere de boligejere, der har betalt for meget i boligskat i 2011.

Skatteadvokaten Torben Bagge mener ikke, at Kammeradvokatens analyse giver skatteministeren grundlag for at slå fast, at der ikke er begået ulovligheder:

»At dømme efter mængden af fejlvurderinger virker det ikke sandsynligt, at grundlaget for vurderingerne har været solidt nok og dermed i overensstemmelse med loven«.

Skatteminister Holger K. Nielsen oplyser i en skriftlig kommentar til Politiken:

»Hvis Skat havde forvaltet ulovligt, så ville regeringen selvfølgelig se på mulighederne for at give boligejerne penge tilbage flere år tilbage i tiden. Det er bare ikke vurderingen, at det er det, der er tale om«.

Han slår fast, at det i regeringens overbevisning ikke er forsvarligt at udbetale mange milliarder skattekroner, »hvis der ikke er et meget klart juridisk grundlag for det«.