Eksperter: Sundhedsguruer gør folk usunde

Sundhedsguruer, der er kendt fra fjernsynet, gør kun ondt værre for overvægtige, som ønsker at tabe sig.

Sådan lyder kritikken fra både Landsforeningen for Overvægtige og professor og læge Kim Overvad fra Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitetshospital, som udtaler sig til Søndagsavisen.

- Studier viser, at overvægtige, som taber sig på slankekur, faktisk har en kortere levetid end overvægtige, der fortsætter med at være overvægtige. Dog forudsat at de ikke har deciderede følgesygdomme af deres fedme, siger Kim Overvad og fortsætter:

- Alle de her programmer handler jo i en eller anden form om at gå på kur.

I programmer som ‘By på skrump’ eller ‘Ekstremt fed’ taber deltagerne sig ofte meget under hårde strabadser. Men det er ikke nogen løsning, siger Kim Overvad.

Læs også: Du kan ikke løbe dig fra de ekstra kilo: Forskning slår fast, at motion ikke hjælper med vægttab

- Der er alt for lidt fokus på, at der skal en reel omlægning af livsstil til. Har man ikke det redskab, tager man bare på igen. Så ender man i en yoyo-vægt, hvor vægten går op og ned. Det er værre end at være overvægtig.

Landsforeningen for Overvægtige retter også kritik mod sundhedsguruerne.

- De gør kun tingene værre for overvægtige. Deltagerne i programmerne deltager i ydmygende og voldsomme ting. De overvægtige tænker, at hvis det er sådan, det er at tabe sig, så er de helst fri, siger Birgitte Hansen, formand for Landsforeningen for Overvægtige, også kendt som Adipositasforeningen.

- Derimod har meget overvægtige personer et psykisk problem, da de lider af madmisbrug. Det kan man ikke motionere væk, siger Birgitte Hansen.

Henrik Duer, personlig træner og kendt fra programserien ‘Ekstremt fed’ på TV3, afviser kritikken.

- Jeg kan jo kun tale for mine egne programmer, men vi har meget fokus på opfølgning og vedligeholdelse. En relativt stor andel holder vægten efter at have været med i programmet, så vi klapper os selv på skulderen. Jeg synes ikke, at kritikken er rimelig, siger Henrik Duer.

Søndagsavisen har også kontaktet Chris MacDonald, men han er ikke vendt tilbage med en kommentar.

 

Dagens Gossip