Eksperter tror på at Assad vil overholde kemisk våbenaftale

Organisationen for Forbud mod Kemiske Våben sender i første omgang 20 eksperter til det krigsramte land, hvor de vil påbegynde opgaven med at destruere de kemiske våben. Arbejdet skal ifølge resolutionen, der enstemmigt blev vedtaget i FNs Sikkerhedsråd fredag, være afsluttet i midten af 2014.

»På dette tidspunkt har vi absolut ingen grund til at tvivle på oplysningerne fra det syriske regime,« fortalte en embedsmand, der af sikkerhedsmæssige årsager ikke kan blive navngivet, fra organisationen søndag.

Syrien har allerede leveret en liste over sine kemiske våben og faciliteter, og de 20 eksperter vil straks efter ankomsten tirsdag starte deres besøg på alle produktions- og oplagsfaciliteter, som Syrien har identificeret. Her vil de først anvende »hensigtsmæssige metoder« til at gøre produktionsfaciliteterne ubrugelige, før de går i gang med at ødelægge de egentlige kemiske våben.

Metoderne omfatter ifølge embedsmanden fra Organisationen for Forbud mod Kemiske Våben at »smadre noget med en forhammer, ved hjælp af sprængstoffer eller ved at køre en tank over noget«.

»Vores første prioritet er at gøre produktionsfaciliteterne ubrugelige,« siger talsmand for organisationen Michael Luhan ifølge AFP.

Syrien menes at have omkring 1.000 ton kemiske våben, herunder sennepsgas og nervegassen sarin.

Præsident Assad fortalte i et interview søndag med den italienske tv-station RaiNews24, at Syrien vil respektere aftalen med FN.

»Vi tilsluttede os den internationale aftale mod køb og brug af kemiske våben allerede inden, denne beslutning blev vedtaget,« sagde han med henvisning til resolutionen, der er et resultat af langstrakte forhandlinger mellem Rusland og USA.

Skulle Syrien alligevel ikke overholde resolutionen, er medlemmerne af sikkerhedsrådet enige om at »indføre foranstaltninger i henhold til kapitel syv i FNs charter«, som tillader brug af sanktioner og militær magt mod lande, der ikke efterlever FNs resolutioner.

 

Dagens Gossip