Eksperter tvivler på lovligheden af kommunale rygeforbud

Det totale rygeforbud, som syv kommuner indtil videre har indført, kan være i strid med lovgivningen. Det siger to eksperter til Jyllands-Posten. Flere fagforeninger er enige og melder sig klar til at gå rettens vej for se, om kommunerne overtræder loven.

De syv kommuner har indført »røgfri arbejdstid« på alle kommunale arbejdspladser. Konkret betyder det, at de ansatte på intet tidspunkt i løbet af arbejdsdagen må tænde en cigaret ? lige meget om de befinder sig i offentligt rum uden for arbejdspladsens område.

»Kommunerne er i deres gode ret til at indføre rygeforbud. Men der skal selvfølgelig være en saglig grund, når man for eksempel forbyder rygning i pauser uden for arbejdspladsens område - ellers er det ikke lovligt. Der er en masse juridiske gråzoner i det her, hvor man ikke kan være sikker på, hvad der gælder i den konkrete situation, før der er taget stilling til det i en retssag,« siger Ole Hasselbalch, professor ved Aarhus Universitet, til Jyllands-Posten.

Hans vurdering deles af Jens Kristiansen, professor ved Københavns Universitet:

»Der er helt sikkert nogle gråzoner i den måde, som kommunerne fortolker deres ledelsesret, når de forbyder ansatte at ryge i offentligt rum eller på hjemmearbejdspladsen. Selv om et rygeforbud i princippet er lovligt, er jeg ikke sikker på, at deres ledelsesret rækker til at forbyde de ansatte at ryge, når de umiddelbart ikke kan forbindes med arbejdspladsen. Men intet kan konkluderes, før der forelægger en afgørelse i en konkret sag,« siger han.

Både FOA og HK ser de totale rygeforbud som »skadelige for arbejdspladsen« og vurderer, at den kommende tid vil give anledning til sager i Arbejdsretten.

»Det er vigtigt, at vi får klargjort, hvor grænsen for kommunernes ledelsesret går på rygeområdet. Nogle kommuner har i hvert fald indført så omfattende rygeforbud, at de måske overskrider ledelsesretten. Så vi er klar til at afprøve en sag, hvis der skulle opstå en situation, der giver anledning til det,« siger FOA-formand Dennis Kristensen til Jyllands-Posten.

 

Dagens Gossip