EL: EU skal holde fingrene helt fra velfærden

Mens De Konservative vil arbejde for en bred politisk aftale, som skal sørge for, at Danmark kan modstå presset fra EU på det danske velfærdssystem som følge af en række domme fra EU-domstolen, er Enhedslisten parat til at gå skridtet videre.

Partiets EU-ordfører, Nikolaj Villumsen, fremsætter nu et beslutningsforslag om, at Danmark bør arbejde for at ændre reglerne for det indre marked, så nationale velfærdsordninger ikke undergraves.

- EU skal ikke slippe af sted med at undergrave velfærden. Danmark bør sige fra og arbejde for en ændring af det indre marked så de nationale velfærdsordninger respekteres, siger Nikolaj Villumsen.

EU-domme har over de seneste måneder udfordret både det danske SU-system og ordningen med børnepenge. Det er ydelser, som i større eller mindre grad er blevet gjort tilgængelige for udlændingen som følge af dommene.

Konservative har senest ifølge Berlingske foreslået et såkaldt nationalt kompromis på området, og ifølge avisen er også Venstre og Dansk Folkeparti indstillet på, at der skal ske noget.

Nikolaj Villumsen håber, at man kan nå til enighed, og at der vil være bred politisk opbakning til partiets forslag.

- Det er fint, at mennesker kan få lov at rejse frit rundt i Europa, men det skal ikke stå i vejen for, at EU-landene kan bevare deres velfærdsordninger.

- Lige nu presser EU i retning af laveste fællesnævner, og det truer skattefinansierede velfærdsydelser som SU'en. Det kan vi ganske enkelt ikke acceptere, siger han.

Dansk Folkepartis medlem af Europaparlamentet, Morten Messerschmidt, mener, at Danmark skal have et nyt forbehold overfor EU-domstolen.

- Gennem de seneste år har vi set, hvordan EU's domstol blander sig stadig mere i politik.

- For få år siden var det udlændingepolitikken, der kom under angreb i metock-dommen og nu er det de danske velfærdsydelser, der er kommet under angreb. Det kræver ny handling, siger Messerschmidt.

/ritzau/

 

Dagens Gossip