EL hiver Corydon i endnu et samråd om dagpengeskøn

26/03/2013 12:17

BNB

Nyheder
Sådan lyder det fra Enhedslisten, der endnu engang hiver finansministeren i samråd, så han kan forklare sig i sagen.Ifølge Enhedslisten var tallet mere end relevant i forbindelse med behandlingen af finansloven, men regeringen ventede med at offentliggøre tallet, til finansloven var vedtaget.»Der er ingen tvivl om, at en offentliggørelse af disse tal i december ville have provokeret regeringens bagland, og ikke mindst fagbevægelsen og A-kasserne - og på den måde ville have påvirket forhandlingerne,« siger arbejdsmarkedsordfører Christian Juhl (Ø) i en pressemeddelelse.I december regnede regeringen sig frem til et skøn over de udfaldstruede, men det blev først offentliggjort i januar. På et samråd i sidste uge afviste Bjarne Corydon, at Finansministeriet skulle have pålagt embedsmændene i Beskæftigelsesministeriet at tilbageholde tallene, men den forklaring sår en mail fra Finansministeriet, som Jyllands-Posten er kommet i besiddelse af, kraftigt tvivl om, mener blandt andre Enhedslisten.I mailen anbefaler en embedsmand, at »man sidder på tallene« i en stund, »indtil de centrale medlemmer af regeringen har set dem«.Christian Juhl har »ikke fantasi til at forestille« sig, at en »sådan mail sendes, uden at Bjarne Corydon er orienteret«.»Det er under alle omstændigheder urimeligt, at tallene ikke blev videresendt til os i Enhedslisten, der var direkte part i forhandlinger om finansloven, hvor beskæftigelsen og dagpengeretten var det altafgørende emne. Det er dybt skuffende, at disse tal ikke kom på bordet, men blev tilbageholdt. Oplysningerne styrker vores mistanke om, at det var finansministeren, der styrede offentliggørelsen af tallene,« siger han.»Hvis jeg var Corydon, ville jeg hurtigst muligt tage mig en alvorlig samtale med statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og forberede mig særdeles grundigt til det næste samråd, som Enhedslisten har indkaldt ham til. Det er sgu svært at tage sådan en minister alvorligt. Jeg er dybt skuffet.«I en skriftlig kommentar afviser finansministeren, at han skulle have givet nogen pålæg, men han erkender, at mailen fra Finansministeriet kan misforstås.»Jeg anerkender, at den omtalte anbefaling om at »sidde på tallene« i mailen fra Finansministeriet kan misforstås, hvis man anstrenger sig. Men hvis man læser korrespondancen ordentligt, vil man se, at anbefalingen skyldes en række forhold omkring den nye opgørelsesmetode, der gør, at man bør gennemgå skønnet nærmere. Det viste sig at være en meget klog anbefaling, da det jo rent faktisk gav anledning til, at skønnet blev opjusteret yderligere fra 13.000 til 17.-23.000.«

Mest læste i dag

Sådan lyder det fra Enhedslisten, der endnu engang hiver finansministeren i samråd, så han kan forklare sig i sagen.

Ifølge Enhedslisten var tallet mere end relevant i forbindelse med behandlingen af finansloven, men regeringen ventede med at offentliggøre tallet, til finansloven var vedtaget.

»Der er ingen tvivl om, at en offentliggørelse af disse tal i december ville have provokeret regeringens bagland, og ikke mindst fagbevægelsen og A-kasserne - og på den måde ville have påvirket forhandlingerne,« siger arbejdsmarkedsordfører Christian Juhl (Ø) i en pressemeddelelse.

I december regnede regeringen sig frem til et skøn over de udfaldstruede, men det blev først offentliggjort i januar. På et samråd i sidste uge afviste Bjarne Corydon, at Finansministeriet skulle have pålagt embedsmændene i Beskæftigelsesministeriet at tilbageholde tallene, men den forklaring sår en mail fra Finansministeriet, som Jyllands-Posten er kommet i besiddelse af, kraftigt tvivl om, mener blandt andre Enhedslisten.

I mailen anbefaler en embedsmand, at »man sidder på tallene« i en stund, »indtil de centrale medlemmer af regeringen har set dem«.

Christian Juhl har »ikke fantasi til at forestille« sig, at en »sådan mail sendes, uden at Bjarne Corydon er orienteret«.

»Det er under alle omstændigheder urimeligt, at tallene ikke blev videresendt til os i Enhedslisten, der var direkte part i forhandlinger om finansloven, hvor beskæftigelsen og dagpengeretten var det altafgørende emne. Det er dybt skuffende, at disse tal ikke kom på bordet, men blev tilbageholdt. Oplysningerne styrker vores mistanke om, at det var finansministeren, der styrede offentliggørelsen af tallene,« siger han.

»Hvis jeg var Corydon, ville jeg hurtigst muligt tage mig en alvorlig samtale med statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og forberede mig særdeles grundigt til det næste samråd, som Enhedslisten har indkaldt ham til. Det er sgu svært at tage sådan en minister alvorligt. Jeg er dybt skuffet.«

I en skriftlig kommentar afviser finansministeren, at han skulle have givet nogen pålæg, men han erkender, at mailen fra Finansministeriet kan misforstås.

»Jeg anerkender, at den omtalte anbefaling om at »sidde på tallene« i mailen fra Finansministeriet kan misforstås, hvis man anstrenger sig. Men hvis man læser korrespondancen ordentligt, vil man se, at anbefalingen skyldes en række forhold omkring den nye opgørelsesmetode, der gør, at man bør gennemgå skønnet nærmere. Det viste sig at være en meget klog anbefaling, da det jo rent faktisk gav anledning til, at skønnet blev opjusteret yderligere fra 13.000 til 17.-23.000.«