EL kræver Søvndal ind i Snowden-sag

Sådan lyder det fra Enhedslisten, som er stærkt kritisk over for søndagens tilbageholdelse af kæresten til journalisten Glenn Greenwald.

»Desværre har vi i flere vestlige lande set at politikerne med henvisning til terrortruslen, har indskrænket almindelige retsprincipper, og givet efterretningstjenester og øvrige myndigheder voldsomme beføjelser til eksempelvis at tilbageholde borgere uden retskendelser. Derfor håber jeg den danske udenrigsminister vil bakke op om kritikken og få sikret, at terrorlovgivningens indskrænkelse af grundlæggende frihedsrettigheder kommer op til diskussion,« siger Enhedslistens menneskerettighedsordfører, Nikolaj Villumsen (Ø), i en pressemeddelelse.

Tilbageholdelsen skete ifølge internationale medier i London-lufthavnen Heathrow, hvor manden, der var på vej fra Rio de Janeiro, blev tilbageholdt med henvisning til den britiske antiterrorlovgivning. Ifølge The Guardian blev en del af hans elektroniske udstyr såsom mobiltelefon, computer og kamera konfiskeret.

Men det er under al kritik, mener Nikolaj Villumsen, som derfor kræver sagen taget op i Europarådet, der udgøres af repræsentanter fra 47 europæiske medlemslande.

»Det er et voldsomt overgreb mod pressefriheden og minder mest af alt om et forsøg på at intimidere kritiske journalister i at udføre deres arbejde. Jeg vil nu rejse sagen i Europarådet, og forsøge at få de europæiske udenrigsministre til at udtrykke en fælles kritik af de britiske myndigheders ageren i Snowden-sagen,« siger han.

Edward Snowden, der tidligere har arbejdet for den amerikanske efterretningstjeneste NSA, opnåede 1. august asyl i Rusland efter at have opholdt sig i Moskvas lufthavn i mere end fem uger, hvor han forsøgte at undgå udlevering til USA for at have lækket oplysninger fra NSA. Han er eftersøgt af amerikanerne, som anklager ham for spionage.

 

Dagens Gossip