EL: Mangelfuld strategi om stabilitet i skrøbelige stater

Budskabet var klart, da udviklingsminister Christian Friis Bach (R), forsvarsminister Nicolai Wammen (S) og udenrigsminister Villy Søvndal (SF) fredag præsenterede en ny dansk strategi for, hvordan Danmark skal være med til at skabe stabilitet i skrøbelige stater.

Men ifølge Enhedslisten er strategien mangelfuld. Og det skyldes især nedlæggelsen af Center for Freds- og Konfliktforskning, der havde til formål at styrke og støtte tværfaglig forskning i freds- og sikkerhedsspørgsmål, mener partiets udenrigsordfører, Christian Juhl (Ø).

»Strategiens helt store svaghed er, at den ikke berører den forebyggende, fredsskabende og konfliktløsende indsats. Det skyldes uden tvivl, at Danmark for nogle år siden lukkede det danske freds- og konfliktforskningscenter og siden ikke har udviklet kapaciteten på dette område,« siger Christian Juhl i en pressemeddelelse.

Han peger derfor på behovet for, at Danmark igen får et permanent freds- og konfliktforskningscenter, hvis vi skal have den rette kapacitet til den internationale indsats, som er beskrevet i regeringens nye strategi.

Ifølge Nicolai Wammen skal Forsvaret blandt andet bidrage til mere stabilitet med træning af for eksempel kystvagter, som det er tilfældet i Kenya. Eller med et transportfly, som det var tilfældet i Mali, og som Villy Søvndal fremhæver som et mønstereksempel på, hvor godt en tidlig samtænkt indsats gav pote.

Der vil ifølge Christian Friis Bach blive afsat cirka 1,5 milliarder kroner på Finansloven for 2014 til at kunne hjælpe på stabiliteten. Derudover skal 1,4 milliarder kroner af ulandsbistanden bruges til netop det formål.

 

Dagens Gossip