EL: Myndigheder skal udstyres med den »helt store hammer«

Det siger Enhedslistens socialordfører Finn Sørensen (Ø).

»Myndighederne skal udstyres med den helt store hammer og have langt skarpere redskaber til at stoppe arbejdet, hvis tingene ikke er i orden. Hvis virksomheden ikke er registreret, arbejdsmiljøreglerne ikke overholdes, eller hvis Skat griber den i at lave sort arbejde, så skal det være muligt at kræve arbejdet på byggepladsen standset øjeblikkeligt,« siger Finn Sørensen.

»Det vil være et effektivt middel, for så kan de virksomheder ikke overleve,« tilføjer han.

Politiken skriver fredag, at udenlandske byggefirmaer i stigende grad opretter fiktive danske virksomheder for at undgå registrering i det såkaldte RUT-register, hvor de som udenlandsk virksomhed har pligt til at lade sig registrere.

Dermed forsøger virksomhederne at omgå krav til sikkerhed, løn og arbejdsmiljø, da de som danskregistreret firma bliver kontrolleret langt mindre af myndighederne.

Udover mere kontrol peger Enhedslisten på indførelse af arbejdsklausuler, der forpligter kommuner og regioner til kun at vælge byggefirmaer, der arbejder på overenskomstmæssige vilkår. Enhedslisten er også klar til at indføre kædeansvar, så bygherre gøres ansvarlig for, at love og regler overholdes, også hos underentreprenører.

»Vi er klar til at indføre kædeansvar. Det vil sige, at bygherre skal kunne gøres økonomisk ansvarlig for, at der hele vejen igennem kæden er betalt skat, moms, sociale bidrag og løn, som der nu er aftalt med de ansatte, ligesom bygherre skal være ansvarlig for, at arbejdsmiljøreglerne er overholdt,« siger Finn Sørensen.

De Konservatives arbejdsmarkedsordfører Benedikte Kiær (K) mener, at vejen frem er mere kontrol med, at de udenlandske byggefirmaer overholder reglerne.

Venstres arbejdsmarkedsordfører Hans Andersen (V) opfordrer beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) til at tage et møde med forligsparterne bag RUT-registret, herunder Venstre.

»Vi kan ikke have, at virksomheder på mere eller mindre kreative måder omgår reglerne, og jeg forventer, at ministeren indkalder os til et møde, hvor vi kan drøfte, hvad vi skal stille op med problemet,« siger han.

 

Dagens Gossip