EL: Regeringen må fordømme Egyptens militær

Det siger Enhedslistens gruppeformand, Per Clausen (Ø), efter at der i weekenden har været flere blodige sammenstød i Cairo og andre egyptiske byer. Villy Søvndal har ved flere lejligheder fordømt volden i Egypten, men det er ikke nok, mener Per Clausen.

»Nu synes jeg, man skal være lidt mere præcis og sige, at det, man fordømmer, er, at det egyptiske militær bruger så voldelige metoder, som man gør, for at bekæmpe demonstranter. Det er vigtigt at få sagt det præcist, ligesom den norske regering eksempelvis har gjort,« siger Per Clausen.

En klar kritik af det egyptiske militær, der tidligere på måneden afsatte den demokratisk valgte præsident Mohamed Morsi, vil være med til at lægge pres på militæret, lyder det fra Per Clausen.»Der er ingen tvivl om, at selvfølgelig påvirker de internationale reaktioner begivenhederne i Egypten. Der kan man sige, at det ikke er af afgørende betydning, hvad Danmark siger eller gør, men vi kan være med til at lægge en linje for, hvordan man udtrykker sig,« siger Per Clausen.

»Når man nu på mange måder taler om, at Danmark skal føre en aktivistisk udenrigspolitik, så kunne det her være udtryk for, at vi faktisk fører en aktivistisk udenrigspolitik ved, at vi formulerer et selvstændigt standpunkt og en selvstændig kritik,« siger han.

Det har ikke været muligt at interviewe udenrigsminister Villy Søvndal, men han udtaler i en skriftlig kommentar, at det egyptiske militær har et ansvar for at forhindre sammenstød og drab:

»Jeg er dybt bekymret over de seneste dages voldelige sammenstød i Egypten og fordømmer volden og drabene på demonstranter. Myndighederne, herunder militæret, har et stort ansvar for at forhindre dette. Befolkningens ytringsfrihed og ret til fredelige demonstrationer må respekteres.«

Lørdag blev mindst 78 personer ifølge det egyptiske sundhedsministerium dræbt i kampe i Cairo, mens lokale læger vurderer, at drabstallet er på mere end 100. Den midlertidige regering i Egypten afviser, at sikkerhedsstyrker har skudt direkte ind i menneskemængder. Man har kun anvendt tåregas, lyder det.

Men den udlægning af begivenhederne er tydeligvis usand, siger Per Clausen.

»Det er fuldstændig ubegribeligt. Hvem skulle så stå bag? Og hvorfor har militæret i givet fald ikke grebet ind og stoppet dem, der gjorde det? Tabstallene er jo meget ensidigt fordelt,« siger Per Clausen.

Demonstranterne foran Rabba al-Adawiya-moskeen i Cairo vil »snart« blive fjernet med magt, bebuder den midlertidige egyptiske regering og henviser til, at lokale beboere i området har klaget over demonstranterne.

En talsmand for Det Muslimske Broderskab fastslår imidlertid, at den store menneskemængde ikke har i sinde at forlade pladsen foran moskeen.

 

Dagens Gossip