EL ser god logik i ændret kræftkontrol

12/04/2013 18:50

BNB

Nyheder
Det mener Enhedslistens sundhedsordfører, Stine Brix (Ø), der kalder det »rigtig fornuftigt«, at sundhedsminister Astrid Krag (SF) vil omlægge kontrollen af tidligere kræftpatienter. »Hun lægger op til, at man tilpasser kontrollen efter risikoen og efter hvad, der er klogest at gøre for den enkelte,« siger Stine Brix, der peger på, at nogle af de penge, der i dag går til rutinemæssig kontrol, kan bruges bedre, fordi der ikke er dokumentation for, om de automatiserede kontrolbesøg virker. »I dag er der rigtig mange, der går til kontroller, og desværre er der meget lidt dokumentation for, at det har en effekt. Tværtimod tror jeg, vi kan få mere ud af pengene ved at vurdere ud fra hver enkelt patient og se på, hvad der er den bedste opfølgning,« siger hun. »Der er ikke nogen grund til, at man går til alle mulige unødige besøg, når man kan gøre det på en bedre måde,« tilføjer Stine Brix. Astrid Krag foreslår blandt andet, at nogle tidligere patienter frem over skal kontrollere sig selv, og det er der ifølge Stine Brix gode erfaringer med. »De forsøg, man har lavet tidligere, viser, at folk faktisk ikke føler sig mere utrygge, og det er vigtigt at trække på de erfaringer. Hvis man føler sig utryg eller tror, at man har opdaget en ny knude, så skal man selvfølgelig altid henvende sig til sin læge. Men der er ikke logik, at alle skal gå til den samme type kontrol,« siger Enhedslistens sundhedsordfører. Også Venstre og Dansk Folkeparti ser positivt på forslaget fra Astrid Krag.

Mest læste i dag

Det mener Enhedslistens sundhedsordfører, Stine Brix (Ø), der kalder det »rigtig fornuftigt«, at sundhedsminister Astrid Krag (SF) vil omlægge kontrollen af tidligere kræftpatienter.

»Hun lægger op til, at man tilpasser kontrollen efter risikoen og efter hvad, der er klogest at gøre for den enkelte,« siger Stine Brix, der peger på, at nogle af de penge, der i dag går til rutinemæssig kontrol, kan bruges bedre, fordi der ikke er dokumentation for, om de automatiserede kontrolbesøg virker.

»I dag er der rigtig mange, der går til kontroller, og desværre er der meget lidt dokumentation for, at det har en effekt. Tværtimod tror jeg, vi kan få mere ud af pengene ved at vurdere ud fra hver enkelt patient og se på, hvad der er den bedste opfølgning,« siger hun.

»Der er ikke nogen grund til, at man går til alle mulige unødige besøg, når man kan gøre det på en bedre måde,« tilføjer Stine Brix.

Astrid Krag foreslår blandt andet, at nogle tidligere patienter frem over skal kontrollere sig selv, og det er der ifølge Stine Brix gode erfaringer med.

»De forsøg, man har lavet tidligere, viser, at folk faktisk ikke føler sig mere utrygge, og det er vigtigt at trække på de erfaringer. Hvis man føler sig utryg eller tror, at man har opdaget en ny knude, så skal man selvfølgelig altid henvende sig til sin læge. Men der er ikke logik, at alle skal gå til den samme type kontrol,« siger Enhedslistens sundhedsordfører.

Også Venstre og Dansk Folkeparti ser positivt på forslaget fra Astrid Krag.