EL: Venstre skal ikke forpurre aftale om partistøtte

»Jeg glæder mig meget over, at der tegner sig et forholdsvist stort flertal for at åbne op. Det ligner et flertal, som kan holde uanset udkommet af et valg,« bemærker gruppeformand Per Clausen (Ø).

Spørgsmålet om at give offentligheden indblik i de pengestrømme, som flyder ind i partiernes pengekasser, fik fornyet aktualitet mandag, efter en Gallup-undersøgelse udført for Enhedslisten slog fast, at danskerne ønsker mere åbenhed.

Socialdemokraterne melder sig i fredagens Berlingske klar til forhandlinger, men ser helst, at Venstre bliver en del af aftalen. Det er ifølge Enhedslisten ønskværdigt, men ikke et krav.

»Venstre skal ikke have lov til at få en eller anden form for vetoret i forhold til dette her. Der er jo ikke nogen tvivl om, at Venstre og Konservative i forbindelse med de enorme bidrag, de får fra store erhvervsvirksomheder, har en kæmpe interesse i dette her,« siger Per Clausen.

Venstre forholder sig fredag positivt til ideen om mere åbenhed, men et centralt stridspunkt er den indirekte partistøtte, hvor blandt andet fagforeninger indirekte kan støtte partier og sværte modstandere.

»Hvis den indirekte støtte fra fagbevægelsen også kommer med, og vi får et system, hvor det enkelte medlem af en fagforening skal melde til og ikke fra i forhold til partistøtte, så er vi klar til at lave en ændring,« siger Kristian Jensen fredag til Berlingske.

Netop det punkt ser ud til at kunne skabe splid mellem Venstre og Enhedslisten i de kommende drøftelser.

»Hvis en annoncekampagne fra andre aktører støtter op om bestemte partier, er det klart støtte. Men hvis vi taler om kampagner hvor Dansk Industri for eksempel siger, at man skal sætte selskabsskatten ned, kan man jo ikke opfatte det som støtte til bestemte partier,« mener Per Clausen.

Andre forslag om mere åbenhed i partistøtten omfatter en nedsættelse af den nedre bagatelgrænse, offentliggørelse af beløb og mere gennemsigtighed i forbindelse med foreningsbidrag.

 

Dagens Gossip