Elektronik i hjemmet er fyldt med bakterier

Således var fjernbetjening, tablet og bærbar computer blandt de fem topscorere i testen, der alle overskred de anbefalede RLU-værdier på 300, og som i værste tilfælde kan medvirke til at overføre smitsomme sygdomme i familien. Forkølelse, influenza og mange andre infektioner smitter nemlig ikke kun ved, at vi nyser hinanden direkte i hovedet.

- Man kan ligeså vel blive smittet indirekte ved, at vi afsætter virus på overflader, for eksempel dørhåndtag, telefoner, keyboards, køkkenredskaber, køleskabslåger og så videre. Så får man virus på fingrene og fører det op i øje eller næse, siger læge Jerk W. Langer til Søndagsavisen, og tilføjer:

- Derfor er det vigtigt at gøre hjemmets overflader rene, især når man har mindre børn, som kan føre myriader af vira med hjem fra institutioner og skole.

Den værste synder i testen var grebet til skraldespanden efterfulgt af børnelegetøj.

- Hver gang man renser sin vask, bør man også lige tage håndtaget på skraldespanden samtidig. Det er ren bakteriebombe, siger hygiejneekspert Michael René.

Statens Serum Institut oplyser, at influenzavirus kan overleve op til to dage på overflader i hjemmet. Norovirus, som er årsag til den klassiske roskildesyge, kan overleve helt op til 7 dage på overflader i hjemmet. Til gengæld skal der ikke meget til for at få has på bakterierne.

- Mange tror, at de skal have gang i spritten, men det er der absolut ingen grund til. Vi skal ikke have et sterilt hjem, så vand og sæbe er tilstrækkeligt, siger Michael René.

Af Søndagsavisen.

 

Dagens Gossip