En blandt Danmarks største rundkørsler er næsten klar

Efter en længere periode med vejarbejde kan trafikanterne ved Kolding V fra fredag den 12. juli glæde sig over at kunne køre igennem den nye rundkørsel i 2 spor. Den er bygget for at afhjælpe problemer med kødannelse, især i morgen og eftermiddagstimerne. Rundkørslen er bygget udenom den tidligere rundkørsel.

- Det er dejligt nu at kunne lede trafikanterne igennem den nye to-sporede rundkørsel, hvor der er plads til mange flere biler end i den gamle rundkørsel. Det betyder, at trafikken kommer til at glide nemmere, og problemerne med kø bliver mindre, fortæller projektleder i Vejdirektoratet, Annette Jørgensen.

Sådan fungerer rundkørslen bedst

Netop det, at der er to spor i rundkørslen og i flere af til- og frakørslerne, gør at trafikken glider nemmere, og der kan være flere biler i rundkørslen af gangen. Det kræver dog, at trafikanterne kører således, at rundkørslen udnyttes optimalt.

Det betyder forenklet sagt, at hvis du skal ud af den første frakørsel, skal du lægge dig i den højre vognbane, eller benytte den shunt – det vil sige særskilt vognbane - der eventuelt findes. Skal du ud af en af de efterfølgende frakørsler, skal du køre ind i vognbanen tættest på midterøen, og først køre ud umiddelbart før den frakørsel, du skal ud af.

Ved frakørslerne Ny Esbjergvej øst og Esbjergvej Vest er det muligt at køre ud af rundkørslen i to spor. Det betyder, at hvis du kører i højre spor, bliver du tvunget ud af rundkørslen ved disse frakørsler.

Hvis du kører i venstre spor, kan du vælge, om du vil ud af rundkørslen eller køre videre.

Den største rundkørsel i Kolding

Beregninger af hvor mange biler, der kommer igennem rundkørslen nu og vil komme det i fremtiden viste, at den nye rundkørsel skulle være stor for at kunne afvikle trafikken. Så stor, at den har en midterø på 110 meter i diameter, hvilket gør den til den største i Kolding. Også på landsplan er det en stor rundkørsel.

I midterøen er der tilført 8000 kubikmeter jord. Det svarer til omkring 800 fyldte dumpere. Der er kørt omkring 7000 tons asfalt på rundkørsel og tilstødende veje.

Der vil stadig være arbejder ved rundkørslen i de næste par uger. Til efteråret plantes træer i midterøen og de sidste beplantningsarbejder gøres færdige.

Sikker færdsel for cyklisterne

Cyklisterne kommer til at køre under rundkørslen via to tunneller på strækningen mellem Stålvej og Birkedam. De kommer slet ikke ind i rundkørslen, men kan køre i sikkerhed på cykelstien væk fra bilisterne i rundkørslen.

Cykelstien har været lukket i en periode, men åbnes igen for de tohjulede trafikanter midt i næste uge.

 

Dagens Gossip