En diplomats første betragtninger om Thatcher

09/04/2013 10:20

BNB

Nyheder
Men mange af de karakteristika, der er blevet hæftet på den tidligere premierminister efter hendes død mandag, var allerede tydelige dengang. Det fremgår af et dokument forfattet af en amerikansk diplomat i februar 1975. Den unavngivne diplomat beskriver blandt andet den 49-årige leder af Det Konservative Parti som »ærlig og ligefrem« og som en intelligent kvinde, der »arbejder hårdt på at mestre de mest komplicerede problemstillinger«. Allerede dengang kunne Margaret Thatcher være hård ved de britiske journalister, der kunne opleve en kilde, der var »skarp og en smule nedladende«. Diplomaten beskriver Jernladyen som »personificeringen af en britisk middelklasse-drøm, der er gået i opfyldelse«. I diplomatens øjne virkede Thatcher stålsat på at gøre op med samfundets »ubønhørlige tendens til kollektivisme«. Betragtningerne fra den unavngivne diplomat er en del af de omkring 1,7 millioner dokumenter fra amerikanske diplomater og efterretningstjenester, som Wikileaks-stifter Julian Assange har gravet frem fra sit diplomatiske skjulested på Ecuadors ambassade i London. Dokumenterne, der stammer fra 1973 til 1976, er endnu ikke blevet lækket, men Wikileaks vil ifølge BBC gøre dem tilgængelige, så offentligheden kan søge sig frem til dem. Margaret Thatcher var leder af den britiske opposition fra 11. februar til 4. maj 1979, hvor hun blev premierminister.

Mest læste i dag

Men mange af de karakteristika, der er blevet hæftet på den tidligere premierminister efter hendes død mandag, var allerede tydelige dengang. Det fremgår af et dokument forfattet af en amerikansk diplomat i februar 1975.

Den unavngivne diplomat beskriver blandt andet den 49-årige leder af Det Konservative Parti som »ærlig og ligefrem« og som en intelligent kvinde, der »arbejder hårdt på at mestre de mest komplicerede problemstillinger«.

Allerede dengang kunne Margaret Thatcher være hård ved de britiske journalister, der kunne opleve en kilde, der var »skarp og en smule nedladende«.

Diplomaten beskriver Jernladyen som »personificeringen af en britisk middelklasse-drøm, der er gået i opfyldelse«. I diplomatens øjne virkede Thatcher stålsat på at gøre op med samfundets »ubønhørlige tendens til kollektivisme«.

Betragtningerne fra den unavngivne diplomat er en del af de omkring 1,7 millioner dokumenter fra amerikanske diplomater og efterretningstjenester, som Wikileaks-stifter Julian Assange har gravet frem fra sit diplomatiske skjulested på Ecuadors ambassade i London. Dokumenterne, der stammer fra 1973 til 1976, er endnu ikke blevet lækket, men Wikileaks vil ifølge BBC gøre dem tilgængelige, så offentligheden kan søge sig frem til dem.

Margaret Thatcher var leder af den britiske opposition fra 11. februar til 4. maj 1979, hvor hun blev premierminister.