En konge i laser og pjalter

En konge i knæ. Slået, ydmyget og sat til bjergvægs. I det terræn, hvor han en gang var den mest frygtede konkurrent, nogen kunne gnubbe skuldre med på et tohjulet ridt mod de høje tinder.

20. juli bliver aldrig nogen mærkedag for Alberto Contador. Om noget vil dagen blive stående som tidspunktet for et af de mest smertende nederlag. Kørt ud af podiet i Paris. Dagen før champagne-galoppen til Byernes By.

Det kunne næppe være meget værre med tanke på, at den 30-årige spanier for tre uger siden stod på Korsika som altoverskyggende løbsfavorit sammen med Team Sky-spydspidsen Chris Froome.

Som ventet blev den blot 125 km lange etape fra Annecy til Alpe-tinden Semnoz en begivenhedsrig affære.

Ingen sovepude

Team Saxo-Tinkoff-kaptajnens margin ned til de sultne forfølgere var blot 21 sekunder til colombianer-kometen Nairo Quintana og 47 sekunder til den aldrende landsmand Joaquim Rodriguez.

Ikke nogen komfortabel sovepude. Men det skulle vise sig at være alt for lidt, da Alberto Contador var helt uden modtræk over for de to nærmeste til at true hans podieplads.

Med 8,3 km tilbage af etapen fik Contador kniven. Joaquim Rodriguez skruede op for farten med en karakteristisk acceleration, Quintana sagde tak for invitationen, inden Chris Froome bragede forbi de to bjergspecialister med et antrit, som signalerede, at de reelt var smør i hans gule smeltedigel.

Så rørende enkelt skulle det så alligevel ikke se ud. Måske var det derfor, Rodriguez på et tidspunkt blev ordførende med heftig gesikuleren i retning af Chris Froome på kurs mod etapesejr nummer fire.

Skal du tage den her også?

Det skulle Froome dog ikke. I stedet blev det Quintana, der greb chancen og smuttede fra Rodriguez med udsigt til både etapesejr, prikket bjergtrøje og hvid ungdomstrøje. Pladen fuld til Team Movistars colombianske guldfugl. Og en cementering af den samlede sejr for Chris Froome, som kører ind i Paris med et forspring på en sjat over fem minutter til næste mand i klassementet.

Hvor der er vindere, er der også tabere. Og ingen havde på den ellers smukke dag i Alperne tabt større både kollektivt og individuelt end Team Saxo-Tinkoff og Alberto Contador.

Selvransagelse

Der stod selvransagelse mejslet ind i holdejer Bjarne Riis’ og sportsdirektør Fabrizio Guidis ansigter efter den udklasningen på Semnoz.

- Jeg kan se, at Alberto ikke har sit niveau op ad bjerget, og det skal han have, hvis han skal sidde med. Hvis han har det niveau, som han har haft tidligere, så sidder han med, men det har han altså ikke. Jeg havde håbet på mere fra Alberto. Det skal jeg være ærlig at indrømme. Han havde også selv håbet på mere. lød det fra Riis, som forsøgte at klamre sig til en form for lyspunkt midt i miseren.

- Jeg synes, det har været en god Tour. Vi har markeret os og kører flot. Der er ikke så meget at sige til det, udover at vi håbede på, at Alberto havde været bedre, lød det fra Riis.

Sportsdirektør Fabrizio Guidi var mere klar i spyttet.

- Vi tabte til nogen, der var stærkere end os, og nu må vi reflektere og analysere på, hvad vi skal arbejde på fremover, lød det ærligt fra den 41-årige italiener.

- Det er naturligvis bittert at miste det, vi har kæmpet for på den sidste dag i bjergene. Når det er sagt, kan man ikke beskylde os for at køre kedeligt, defensivt og passivt. Holdets styrke har været afgørende for Romans og Albertos samlede position, og det er også derfor, vi vinder holdkonkurrencen, erklærede Guidi inden rytterne begyndte en lynomklædning for at komme de godt 600 km i transfer med fly til dagens etape i Paris.

Team Sky må nøjes med en enkelt mand på podiet i Paris i år. Det sortklædte overskudshold kunne tillade sig den luksus at lade den forsvarende Tour-vinder, Bradley Wiggins, stå over for at lade Chris Froome få et skud på tronen.

- Jeg tror, vi kommer til at trækkes med de briter i lang tid fremover, Og Contador får svært ved at slå en mand som Froome, der endda har alderen med sig, sagde Lars Baks Lotto-Belisol-chef, Marc Sergeant, til BT inden starten på 20. og næstsidste etape.

Alberto Contadors vej tilbage bliver ikke nogen dans på roser. Ikke uden torne. Så meget er sikkert.

 

Dagens Gossip