En million afføringsprøver med posten

1,6 millioner danskere vil i løbet af de næste år modtage en kuvert indeholdende et ark papir, en prøveflaske og en lille børste. Materialet skal bruges til at tage en afføringsprøve, som kan afsløre tyk- eller endetarmskræft.

Tilbuddet gælder alle 50 til 74-årige og skal sikre, at den alvorlige sygdom opdages tidligere.

Bliver kræften opdaget i tide, vil flere overleve, ligesom flere kan få en mere skånsom operation, siger Iben Holten overlæge i Kræftens Bekæmpelse.

Tyk- og endetarmskræft rammer hvert år 4300 danskere og er dermed en af de hyppigste kræftformer. Med over 2000 dødsfald årligt er den samtidig en af de mest dødelige, og derfor har Folketinget med Kræftpakke tre afsat 202 millioner kroner til projektets første år.

De penge skal blandt andet bruges til indkøb af koloskopier til tarmundersøgelserne og personale. Og det er regionerne i fuld gang med, siger formand for sundhedsudvalget i Danske Regioner Ulla Astman (S).

- Det hele forventes at være på plads 1. januar, hvorefter de første breve kan sendes ud. Vi er helt klar på, at det er en opgave, vi skal løse, siger hun til Ritzau.

De daværende Vejle og Københavns Amter har tidligere tilbudt lignende screeninger, men dengang var det kun under halvdelen, der valgte at deltage. Denne gang håber Danske Regioner på 60 procents deltagelse, og det er realistisk, vurderer Iben Holten.

- Med den gamle metode skulle folk sende tre prøver ind taget over tre dage. Nu drejer det sig om en enkelt prøve, og det gør en stor forskel, siger hun.

I Region Hovedstaden håber formand for kvalitetsudvalget Kirsten Lee (R), at deltagelsen kommer op i nærheden af 80 procent.

- Kun hvis vi når så højt, får vi for alvor dækket befolkningen ind, siger hun.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip