Engell: Thornings nytårstale udskyder valget

Skrevet af admin

01/01/2015

Mest læste i dag

Danskerne skal tidligst til valg i maj måned.

Det spår politisk kommentator Hans Engell, efter at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i sin nytårstale torsdag lancerede flere politiske initiativer, som regeringen ønsker at gennemføre i foråret.

- Det er en solid tale som optakt til en lang valgkamp. Det er ikke en tale med store nyheder, men den indeholder en klar arbejdsplan for de kommende måneder. Det er helt tydeligt, at Thorning ikke lægger op til et hurtigt valg, siger Hans Engell.

Han hæfter sig især ved, at Thorning i talen lægger op til en integrationspakke, som skal gøre op med det store antal unge indvandrere på kontanthjælp.

- Det er helt tydeligt, at statsministeren vil give den store gruppe af især mandlige indvandrere et ordentligt spark i bagen. Det er noget af det mest markante i talen.

- Derudover nævner hun en række emner uden at være meget konkret. På dagpengeområdet nævner hun, at der vil komme et udspil, men hun siger ikke noget konkret om indholdet. Det samme gælder sundhedsområdet, siger Hans Engell.

Regeringen vil formentlig komme med integrationspakken snart, og derefter forsøge at samle flertal gennem forhandlinger hen over foråret.

Dermed forsøger Thorning at lukke af for kritik af, at regeringen har udtømt sit regeringsgrundlag og derfor bør udskrive valg.

- Talen viser klart, at valget ikke kommer i de første måneder. Men om valget kommer til maj eller i august eller september, fortæller talen intet om. Jeg tror fortsat, at et valg i maj måned er det mest sandsynlige.

- Men hvis regeringens tal i meningsmålingerne er elendige i maj, så kan man godt vente, at de trækker valgudskrivelsen, siger Hans Engell.

Han hæfter sig også ved, at talen er mere personlig, end Thorning har for vane.

Statsministeren bestræber sig blandt andet på at forklare regeringens og sine egne valg, som har været udsat for kritik for at bryde med løfterne før valget og indeholde barske reformer.

- Hun siger, at hun godt ved, at der er mange, der ikke er enige i regeringens politik. Det er en indrømmelse, der vil noget, i forhold til kritikerne af regeringens politik. Men det er er ikke noget knæfald, siger Hans Engell.

/ritzau/