Enhedslisten finder soldaterråd dybt problematiske

»Jeg mener, at det er klar manipulation, når man pålægger soldaterne at sige noget, der er i strid med sandheden,« siger forsvarsordfører Nikolaj Villumsen (Ø).

Spørgsmål: Men obersten understreger jo, at han ikke vil påvirke soldaternes holdninger, så skal det ikke bare ses som en hjælp til soldaterne?

»Når en højtstående officer kommer med en meget klar anbefaling, så kan det få nogle soldater til at rette sig efter den. Det er dybt problematisk, da vi har brug for, at sandheden kommer frem og ikke for, at der bliver lagt bånd på og censureret,« siger Nikolaj Villumsen.

Oberst Anders Mærkedahl lister i en intern avis for hold 15 - det sidste danske hold soldater i Afghanistan - 12 punkter op, som soldaterne kan bruge, hvis de skulle blive kontaktet af pressen. Punkterne er stort set udelukkende positive udsagn om indsatsen i Afghanistan, men obersten understreger, at det ikke er ment som et forsøg på at gemme de negative historier.

Men det virker sådan, holder Nikolaj Villumsen fast.

»Det er dybt problematisk, at den her oberst sætter sig på sandheden og gør sandheden til et offer i krigen i Afghanistan. Vi har brug for, at alt kommer frem, også selv om det skulle gøre ondt«.

Socialdemokraterne finder det ok, at obersten giver medieråd til soldaterne, men savner en understregning af, at soldaterne har ret til at sige, hvad de har lyst.

 

Dagens Gossip