Enhedslisten harmes over opfordring til angiveri

Sådan lyder kommentaren fra Enhedslisten til opfordringen på borger.dk om at anmelde naboen for socialt bedrageri og samtidig vedhæfte billeder, der dokumenterer snyderiet.

»Det lyder komplet vanvittigt, og jeg forstår slet ikke meningen med det,« siger Enhedslistens gruppeformand, Per Clausen (Ø).

Opfordringen til at anmelde socialt bedrageri og vedhæfte billeddokumentation kommer fra Udbetaling Danmark har ifølge P1 Orientering ligget på borger.dk siden oktober 2012.

Juraprofessor ved Aarhus Universitet, Sten Schaumburg-Müller, siger til Orientering, at formuleringen er betænkelig, fordi den opfordrer folk til at begå et strafbart forhold ved at fotografere personer på et ikke-offentligt tilgængeligt sted, eksempelvis i andre folks haver. Det strider mod straffelovens paragraf 264, der kan give fængsel i op til et halvt år.

Per Clausen er forundret.

»Hvad er det for en situation, man forestiller sig skulle være ulovlig. Det er trods alt tilladt at have andre mennesker på besøg,« siger han.

»Har man den opfattelse, at det ikke er lovligt at være sammen med andre, at spise mad sammen eller tage på fælles indkøb sammen. Det er langt ude og fuldstændig hysterisk,« erklærer Per Clausen.

Hos Udbetaling Danmark oplyser underdirektør Hans Jelstrup, at man nu vil rette ind efter kritikken. Han siger til Orientering, at man ikke er interesseret i private billeder og vil ændre formuleringen på hjemmesiden.

Det formilder dog ikke Per Clausen.

»Uanset om det er lovligt eller ej, synes jeg ikke, der er nogen situationer, der kan berettige, at man render rundt og fotograferer hinanden,« siger han.

»Myndighederne bør indse, at selv om nogen måske kan få en ydelse, de ikke er berettiget til, kan det ikke legitimere et overvågningssamfund, hvor vi render rundt og tager billeder af hinanden,« siger Enhedslistens gruppeformand.

 

Dagens Gossip