Enhedslisten klar til eksklusiv bankaftale med regeringen

Ifølge Enhedslistens gruppeformand, Per Clausen (Ø), går partiets ønsker for et strammere greb om de største finansielle virksomheder herhjemme længere end regeringens, men en aftale med Enhedslisten er bedre end en med de borgerlige, understreger han.

»Vi synes i virkeligheden, at man burde tvangsopdele for eksempel Danske Bank, for den er så stor, at det er svært at se, hvordan man skal få lagt rammer for den, der forhindrer, at vi kommer i en bankkrise igen. Men stillet over for en mulighed for at få gennemført nogle ting, som er betydeligt hårdere end det, som regeringen ellers ville gennemføre med de borgerlige partier, så vil vi selvfølgelig gå positivt ind i forhandlingerne,« siger Per Clausen.

Meldingen fra Enhedslisten kommer i kølvandet på en strid mellem regeringen og de to borgerlige partier om, hvorvidt Danmark skal stramme kapital- og likviditetskravene over for de største finansielle virksomheder i Danmark.

Henrik Sass Larsen, der fredag optrådte i flere medier med beskeden om en hårdere kurs, trækker på anbefalinger fra Udvalg om Systemisk Vigtige Finansielle Institutioner, kendt som SIFI-udvalget, der har foreslået skærpede krav til de finansielle virksomheder, som regnes for så vigtige, at det vil få katastrofale konsekvenser for samfundsøkonomien, hvis de krakker.

Erhvervs- og vækstministeren understreger, at han ikke er forligsbundet, og at det derfor ikke er muligt for Venstre og de Konservative at påberåbe sig veto i forhold til en aftale.

Men det er en kurs, som de Konservative på det kraftigste advarer ministeren om at følge. Hvis det lykkes Sass Larsen at få opbakning til udspillet med støtte fra Enhedslisten, så skal regeringen ikke regne med at forhandle flere aftaler på det finansielle område på plads med de Konservative.

»For så bryder han den aftale, der har været gennem mange år, at vi laver det tværpolitisk. Hvis regeringen vil forhandle med Enhedslisten, har den forhåbentlig for øje, at partiet har som formål at nationalisere bankerne. Og det siger jeg da velbekomme til. Det vil være synd for det danske samfund og koste rigtig mange arbejdspladser,« siger de Konservatives erhvervsordfører, Brian Mikkelsen (K).

Ifølge Dansk Folkeparti er ekstra polstring til bankerne vigtigt, men finansordfører René Christensen (DF) kalder det »en kompliceret sag« med to sider.

»Vi er sådan set enige i, at bankerne skal polstres, så de kan modstå, at også større kunder kommer ud i problemer,« siger René Christensen.

»Men vi skal passe på, at vi ikke stiller så store krav, at det bliver svært at låne. Vi kender alle sammen de her historier om, at der er virksomheder, der gerne vil noget blandt andet i yderområderne, og så kan de ikke skaffe lån, fordi realkreditinstitutterne og bankerne både går med livrem og seler, « siger finansordføreren.

 

Dagens Gossip