Enhedslisten siger nej til indsats i Mali

Enhedslisten ønsker ikke at støtte den danske deltagelse i en militær indsats i Mali, men vil hellere have, at det skete på et mere humanitært plan.

Det slår partiets forsvarsordfører, Nikolaj Villumsen, fast under hastebehandling af regeringens beslutningsforslag om at udsende et C-130 Hercules transportfly, der skal assistere Frankrigs luftangreb mod oprørere i det afrikanske land.

- Bør Danmark ikke være kendt for den hjælpende hånd frem for det ladte gevær, spørger Nikolaj Villumsen under debatten i Folketingssalen.

- Vi frygter at deltagelse vil intensivere konflikten, og få den til at brede sig til nabolandene, siger han.

For at få lov til en hastebehandling kræves to tredjedeles flertal for at dispensere fra den almindelige behandlingsgang. Allerede her satte Enhedslisten sig imod, og stemte som det eneste parti mod dispensationen.

Udenrigspolitisk Nævn bakkede mandag op om regeringens ønske om, at Danmark sender et Hercules-transportfly til Mali for at støtte Frankrigs kamp mod de islamistiske oprørere, der har vundet kontrollen over cirka halvdelen af det vestafrikanske land.

Enhedslisten tager på det skarpeste afstand fra de islamistiske oprører, men vurderer ikke at en militær indsats er vejen frem. Partiet efterlyser i stedet politiske forhandlinger, som vil kræve en våbenhvile.

Med flyet følger cirka 40 mand, og det vil koste op mod 11 millioner kroner.

I første omgang skal det danske bidrag vare tre måneder, og det primære formål er at hjælpe franskmændene med at fragte militær personel og isenkram fra Frankrig til Afrika.

Folketingets ventes tirsdag eftermiddag at stemme for militær assistance til Frankrigs indsats i Mali.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip