Enhedslisten: Staten skal være bedre til at informere

»Det er borgerne selv, som skal styre, hvad deres blodprøver og vævsprøver bliver brugt til. Det forudsætter, at man giver et informeret samtykke, hvis de skal bruges til forskning,« siger Stine Brix til Jyllands-Posten.

Avisen afslørede tirsdag, at blod- og vævsprøver taget på sygehuset sandsynligvis blev brugt til forskning, medmindre patienten har tilmeldt sig det såkaldte Vævsanvendelsesregister og dermed takket nej.

I løbet af ti år har der blot været 460 tilmeldinger, og det skyldes i høj grad, at sundhedssystemet ikke informerer nok om muligheden for at stå i registeret, som loven ellers foreskriver, vurderer Kent Kristensen, lektor i sundhedsjura ved Syddansk Universitet.

»Der har været meget lidt offentlig information om Vævsanvendelsesregisteret, og borgerne kender generelt ikke til det. Det er meget problematisk,« siger han og frygter, at den brede adgang til sundhedsdata åbner for misbrug, og at befolkningens tillid til sundhedsvæsenet forsvinder.

Tidligere sundhedsminister og nuværende næstformand i Det Etiske Råd, Ester Larsen, er enig i Enhedslistens betragtning.

»Vi har via loven en fravalgsmulighed, som kun bliver brugt i minimalt omfang. Det tyder jo på, at der ikke er tilstrækkelig viden og information om, at denne fravalgsmulighed eksisterer. Derfor synes jeg, at man skylder befolkningen at oplyse om, at der er mulighed for ikke at levere væk til forskning,« siger Ester Larsen til Jyllands-Posten.

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) har dog ikke tænkt sig at styrke oplysningen om registret.

»Jeg ser de relativt få frameldinger som et udtryk for, at danskerne generelt har tillid til vores sundhedssystem og vores forskning. Vi har et system, hvor man også etisk vurderer forskningsprojekter på sundhedsområdet, og derfor synes jeg ikke, at det er et problem, at tallet er så lavt. Det er ikke et mål i sig selv, at folk skal melde sig fra. Tværtimod,« siger Astrid Krag.

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip