Enhedslisten stiller op til næste EU-valg

Det er politisk ordfører Johanne Schmidt-Nielsen (Ø), gruppeformand Per Clausen (Ø), finansordfører Frank Aaen (Ø) og gruppenæstformand Pernille Skipper (Ø), der for første gang i partihistorien vil have deres parti på stemmesedlen ved næste års europaparlamentsvalg med et tilbud til folkebevægelsen mod EU om et valgforbund.

»Det er den eneste måde, vi kan være sikre på, at EU-modstanden, der er baseret på et solidarisk grundsynspunkt, kan blive repræsenteret i Europaparlamentet«, siger Per Clausen.

Men både i folketingsgruppen og i baglandet er frygten, at det vil ødelægge fire årtiers tværpolitisk EU-modstand forankret i Folkebevægelsen mod EU, hvis Enhedslisten stiller op og tager en del af folkebevægelsens vælgere.

Nuværende medlem af Europaparlamentet for Folkebevægelsen Søren Søndergaard stiller ved næste folketingsvalg op for Enhedslisten og vil derfor ikke offentligt tage stilling i sagen. Men uanset hvad stemmer han på folkebevægelsen ved det kommende EP-valg.

»Det er afgørende, at folkebevægelsen er til stede i parlamentet efter det næste valg af hensyn til kommende folkeafstemninger. Folkebevægelsen har siden 1979 repræsenteret en demokratisk, tværpolitisk modstand i parlamentet «, siger han.

Søren Søndergaard tilføjer, at cirka halvdelen af bevægelsens stemmer i 2009 var fra S og SF.

»Den mulighed for at samle en bred EU-modstand på et ikke-fremmedfjendsk grundlag vil ikke være der, hvis folkebevægelsen ikke er der,« siger han til Politiken.

Syv procent af danskerne stemme på Enhedslisten til Europaparlamentet, hvis der var valg i morgen, og partiet stillede op, viser en Megafonmåling.

Folkebevægelsen mod EU fik ved EP-valget i 2009 7,7 procent, som rakte til et mandat.

 

Dagens Gossip