Enhedslisten vil have kræftfremkaldende stof ud af brødet

Skrevet af BNB

25/03/2013
Det mener Enhedslistens fødevareordfører Per Clausen (Ø), efter at det søndag kom frem, at opvarmning af fødevarer med store mængder stivelse og kulhydrater, kan danne stoffet akrylamid.Fødevareminister Mette Gjerskov (S) udtrykker bekymring og siger til 21 Søndag på DR1, at hun vil tage spørgsmålet op i EU-regi.Men det er der ifølge Per Clausen ingen grund til at vente på.»Vi kan ikke vente i halve eller hele år på EU-systemet. Der skal gribes ind omgående i Danmark,« siger Per Clausen.Akrylamid findes således i brød, chips, morgenmadsprodukter, kaffe og cigaretter, og stoffet har tidligere været under mistanke for at være kræftfremkaldende for mennesker. En ny undersøgelse, som Kræftens Bekæmpelse, Aarhus Universitet og Aalborg Universitetshospital har deltaget i, dokumenterer sammenhængen mellem kræft og akrylamid.»Ifølge DTU Fødevareinstituttet har industrien mulighed for at reducere indholdet af akrylamid. Derfor er der ikke nogen grund til at vente med at handle. Jeg vil derfor øjeblikkelig tage sagen op over for fødevareministeren,« siger Per Clausen, der bebuder et paragraf 20-spørgsmål til fødevareministeren om sagen.»Forbrugerne kan ikke se på brødet, hvor meget akrylamid det indeholder. Det er selve produktionen, man må gribe ind overfor, og det kan fødevareministeren gøre,« siger Per Clausen.»Så kan der være noget indfasning og noget teknik, der skal på plads først, men det vigtigste er, at vi gør noget her og nu,« siger Per Clausen.Venstres medlem af Sundhedsudvalget, Martin Geertsen (V), mener, at Sundhedsstyrelsen må på banen og lave en autoritativ rangordning af, hvor risikoen for at indtage kræftfremkaldende stoffer er størst.»Det er nødvendigt, at vi får en autoritativ vurdering af det her, ellers opstår der en apati i befolkningen, fordi vi får så mange forskellige signaler hele tiden. Hvis vi får en rangordning af, hvor risikoen er størst, vil det også hjælpe os som politikere til at prioritere og sætte ind der, hvor risikoen er størst,« siger han til Berlingske Nyhedsbureau.

Mest læste i dag

Det mener Enhedslistens fødevareordfører Per Clausen (Ø), efter at det søndag kom frem, at opvarmning af fødevarer med store mængder stivelse og kulhydrater, kan danne stoffet akrylamid.

Fødevareminister Mette Gjerskov (S) udtrykker bekymring og siger til 21 Søndag på DR1, at hun vil tage spørgsmålet op i EU-regi.

Men det er der ifølge Per Clausen ingen grund til at vente på.

»Vi kan ikke vente i halve eller hele år på EU-systemet. Der skal gribes ind omgående i Danmark,« siger Per Clausen.

Akrylamid findes således i brød, chips, morgenmadsprodukter, kaffe og cigaretter, og stoffet har tidligere været under mistanke for at være kræftfremkaldende for mennesker. En ny undersøgelse, som Kræftens Bekæmpelse, Aarhus Universitet og Aalborg Universitetshospital har deltaget i, dokumenterer sammenhængen mellem kræft og akrylamid.

»Ifølge DTU Fødevareinstituttet har industrien mulighed for at reducere indholdet af akrylamid. Derfor er der ikke nogen grund til at vente med at handle. Jeg vil derfor øjeblikkelig tage sagen op over for fødevareministeren,« siger Per Clausen, der bebuder et paragraf 20-spørgsmål til fødevareministeren om sagen.

»Forbrugerne kan ikke se på brødet, hvor meget akrylamid det indeholder. Det er selve produktionen, man må gribe ind overfor, og det kan fødevareministeren gøre,« siger Per Clausen.

»Så kan der være noget indfasning og noget teknik, der skal på plads først, men det vigtigste er, at vi gør noget her og nu,« siger Per Clausen.

Venstres medlem af Sundhedsudvalget, Martin Geertsen (V), mener, at Sundhedsstyrelsen må på banen og lave en autoritativ rangordning af, hvor risikoen for at indtage kræftfremkaldende stoffer er størst.

»Det er nødvendigt, at vi får en autoritativ vurdering af det her, ellers opstår der en apati i befolkningen, fordi vi får så mange forskellige signaler hele tiden. Hvis vi får en rangordning af, hvor risikoen er størst, vil det også hjælpe os som politikere til at prioritere og sætte ind der, hvor risikoen er størst,« siger han til Berlingske Nyhedsbureau.