Enhedslisten vil lave aftale med Taleban

Den danske regering burde forhandle fred i Afghanistan i stedet for at fortsætte krigsindsatsen og give penge til det afghanske forsvarsbudget.

Det mener Enhedslisten, der kritiserer den Helmandplan, som politikerne tirsdag præsenterer for Udenrigspolitisk Nævn.

- Der er behov for, at man får en forhandlingsløsning i Afghanistan. Man skal huske, at vi støtter en præsident, som bygger sin magt på lokale krigsherrer. Derfor skal man være opmærksom på, at konflikten ikke er sort og hvid.

- Der er i stedet et behov for, at der kommer en fredelig løsning, så man kan få opbygget et civilsamfund, siger Nikolaj Villumsen, Enhedslistens forsvarsordfører.

Nikolaj Villumsen kritiserer den nye plan, som han mener baserer sig på krig frem for forhandling.

- Jeg synes, at det virker som en tragisk fejl at fortsætte krigsindsatsen i landet. Man burde vide bedre.

- Vi har været i krig i 12 år, uden at det har haft de effekter, som vi har ønsket. Det burde man lære af og trække alle soldater hjem med det samme, siger Nikolaj Villumsen.

Den danske Helmandplan handler blandt andet om muligheden for at sende F-16-fly til Afghanistan i forbindelse med tilbagetrækning af danske soldater. Samtidig vil politikerne give et stort millionbeløb til træning og udrustning af den afghanske hær.

I planen skal det også fremgå, at den den danske kampvognsdeling tager hjem i midten af 2014. Tilbage bliver muligvis et F-16-bidrag og et par transporthelikoptere.

På det tidspunkt vil den danske tilstedeværelse i Afghanistan være reduceret til et par hundrede mand.

- Jeg synes, det er alt for langsomt. Vi bliver til langt ind i 2014. Jeg kan ikke forstå, hvorfor Danmark altid skal gå først i krig og komme sidst ud, siger Nikolaj Villumsen.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip