Enhedslistens ældrekrav prellede af på Thorning

08/10/2013 17:54

BNB

Nyheder
»Der er ikke nogen tvivl om, at krisen har været rigtig hård ved Danmark. Det var en hård opbremsning. Det understreger, at hvis man ikke har styr på økonomien, når en krise rammer, så bliver det rigtig hårdt,« lød statsministerens første svar til regeringens støtteparti.Johanne Schmidt-Nielsen gav udtryk for, at der gennem de seneste år er blevet nedlagt tusindvis af job i ældreplejen og millioner af hjemmehjælpstimer er sparet væk, mens der er blevet flere ældre. Presset på ældreplejen betyder blandt andet, påpegede hun, at en del beboere på landets plejehjem går med ble, fordi personalet ikke har tid til at følge dem på toilettet.»Jeg synes ikke, det at komme i bad to gange om ugen er for meget forlangt,« sagde Johanne Schmidt-Nielsen og argumenterede for at give de ældre minimumsrettigheder:»Er statsministeren enig i, at servicen for vores ældre medborgere er blevet ringere som følge af det markante fald, der har været i antallet af hjemmehjælpstimer siden krisens start - og mener statsministeren, at det er en værdig behandling af vores ældre medborgere?«Helle Thorning-Schmidt gentog, at krisen har været hård ved Danmark og sagde henvendt til Enhedslisten:»Det kan godt være, at vi ikke er helt enige om niveauerne for det her spørgsmål, men vi er jo enige om, at vi i de kommende år bør have en udvikling i den offentlige sektor, sådan at vi også får råd til de ting, som borgerne med rette forventer af os«.Johanne Schmidt-Nielsen tog ordet endnu engang:»Mener statsministeren, at det vil være rimeligt at give vores ældre nogle minimumsrettigheder, så vi for eksempel kan garantere, at de da i hvert fald kan komme i bad to gange om ugen? Mener statsministeren, at den ældrepleje, der foregår i dag, er helt ok?«»Der er ikke nogen tvivl om, at regeringen er optaget af, at de ældre skal behandles med værdighed - og det gælder selvfølgelig også i forhold til personlig hygiejne. Det siger sig selv,« svarede statsministeren.Mens Johanne Schmidt-Nielsen og Helle Thorning-Schmidt diskuterede ældrepleje, var der andre emner på dagsordenen, da de borgerlige partiledere havde ordet.Venstres Lars Løkke Rasmussen (V) fokuserede på, hvorvidt det rent økonomisk kan betale sig at arbejde. Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl (DF) diskuterede velfærdsturisme med statsministeren, mens den konservative Lars Barfoed (K) brugte taletiden på at opfordre regeringen til at bruge ny teknologi i forbindelse med affaldssortering.Liberal Alliances Anders Samuelsen (LA) spurgte Helle Thorning-Schmidt om, hvor godt hun egentlig synes, det går i Danmark.

Mest læste i dag

»Der er ikke nogen tvivl om, at krisen har været rigtig hård ved Danmark. Det var en hård opbremsning. Det understreger, at hvis man ikke har styr på økonomien, når en krise rammer, så bliver det rigtig hårdt,« lød statsministerens første svar til regeringens støtteparti.

Johanne Schmidt-Nielsen gav udtryk for, at der gennem de seneste år er blevet nedlagt tusindvis af job i ældreplejen og millioner af hjemmehjælpstimer er sparet væk, mens der er blevet flere ældre. Presset på ældreplejen betyder blandt andet, påpegede hun, at en del beboere på landets plejehjem går med ble, fordi personalet ikke har tid til at følge dem på toilettet.

»Jeg synes ikke, det at komme i bad to gange om ugen er for meget forlangt,« sagde Johanne Schmidt-Nielsen og argumenterede for at give de ældre minimumsrettigheder:

»Er statsministeren enig i, at servicen for vores ældre medborgere er blevet ringere som følge af det markante fald, der har været i antallet af hjemmehjælpstimer siden krisens start - og mener statsministeren, at det er en værdig behandling af vores ældre medborgere?«

Helle Thorning-Schmidt gentog, at krisen har været hård ved Danmark og sagde henvendt til Enhedslisten:

»Det kan godt være, at vi ikke er helt enige om niveauerne for det her spørgsmål, men vi er jo enige om, at vi i de kommende år bør have en udvikling i den offentlige sektor, sådan at vi også får råd til de ting, som borgerne med rette forventer af os«.

Johanne Schmidt-Nielsen tog ordet endnu engang:

»Mener statsministeren, at det vil være rimeligt at give vores ældre nogle minimumsrettigheder, så vi for eksempel kan garantere, at de da i hvert fald kan komme i bad to gange om ugen? Mener statsministeren, at den ældrepleje, der foregår i dag, er helt ok?«

»Der er ikke nogen tvivl om, at regeringen er optaget af, at de ældre skal behandles med værdighed - og det gælder selvfølgelig også i forhold til personlig hygiejne. Det siger sig selv,« svarede statsministeren.

Mens Johanne Schmidt-Nielsen og Helle Thorning-Schmidt diskuterede ældrepleje, var der andre emner på dagsordenen, da de borgerlige partiledere havde ordet.

Venstres Lars Løkke Rasmussen (V) fokuserede på, hvorvidt det rent økonomisk kan betale sig at arbejde. Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl (DF) diskuterede velfærdsturisme med statsministeren, mens den konservative Lars Barfoed (K) brugte taletiden på at opfordre regeringen til at bruge ny teknologi i forbindelse med affaldssortering.

Liberal Alliances Anders Samuelsen (LA) spurgte Helle Thorning-Schmidt om, hvor godt hun egentlig synes, det går i Danmark.