Er det farligt at ryge e-cigaretter?

For få år siden havde ingen hørt om e-cigaretter, men de elektroniske cigaretter er i løbet af kort tid blevet populære blandt danskerne.

Mange damper løs på e-cigaretterne, fordi de ønsker at kvitte de rigtige smøger, men som Videnskab.dk tidligere har beskrevet, kan unge ikke-rygere også finde på at eksperimentere med e-cigaretter.

E-cigaretterne kan have en 'harmløs' smag af chokolade, jordbær, lakrids eller lignende - men kan det være skadeligt at få dampen fra e-cigaretter ned i lungerne? Og i så fald, hvor farlige er de i forhold til almindelig tobaksrygning?

Videnskab.dk har spurgt en række forskere og eksperter om, hvordan vores helbred bliver påvirket af e-cigaretterne.

Når man suger på en e-cigaret, får man opvarmet damp ned i lungerne – en damp, som kommer fra særlige væsker, der fyldes på e-cigaretterne. Væskerne fås både med og uden nikotin. Normalt indeholder væsken til e-cigaretter også smagsstoffer og opløsninger af forskellige andre stoffer.

»Det, man bruger til at lave væsken, er typisk propylen-glycol og glycerin, som er rimelig fælles for alle e-cigaretterne,« siger chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen Jørgen Falk, som har været med til at udforme Sundhedsstyrelsens anbefalinger om e-cigaretter.

Læs også hos Videnskab.dk: Se, hvordan rygning gør dig rynket før tid

Stofferne propylen-glycol og glycerin findes blandt andet også i kosmetikprodukter og lægemidler, ligesom de bruges som tilsætningsstof i visse fødevarer.

Fordi der er så stor forskel på, hvad e-cigaretterne indeholder, er det svært for forskerne at sige noget håndfast om, hvordan det påvirker os at dampe på dem. Hvis vi først ser på de væsker, som indeholder nikotin, så påpeger Jørgen Falk fra Sundhedsstyrelsen, at nikotin i sig selv påvirker vores helbred, og at undersøgelser tyder på, at nikotin kan give øget risiko for blodpropper.

En nyere undersøgelse tyder på, at man optager nogenlunde samme mængde nikotin i blodet fra e-cigaretter, som man gør fra rigtige cigaretter.

Samme undersøgelse viste dog også, at forsøgsdeltagernes lunger blev langt mindre påvirket af damp fra e-cigaretter, end de gjorde af cigaretrøg, fortæller lektor i miljømedicin Andreas Flouris, som stod bag eksperimentet.

Læs også hos Videnskab.dk: Passiv rygning – er det virkelig skadeligt?

»Vi kunne tydeligt se i undersøgelsen, at tobakscigaretterne gav en væsentlig forstyrrelse af lungernes funktion, men det er jo ikke nyt. Når det gjaldt e-cigaretterne, kunne vi også se en lille forstyrrelse af lungefunktionen, men det var langt mindre end ved de rigtige cigaretter.«

»Men det er vigtigt at understrege, at vi kun så på den akutte effekt på lungerne. Vi kan ikke vide, hvad der sker, hvis man får damp fra e-cigaretter ned i lungerne igennem flere måneder eller år,« siger Andreas Flouris, som er ansat ved det canadiske University of Ottowa og forsker i e-cigaretter ved Centre for Research and Technology i Grækenland.

I Danmark er der ikke lavet større videnskabelige forsøg med e-cigaretter, men forskningsoverlæge Charlotta Pisinger fra Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed ved Glostrup Hospital er i færd med at indsamle videnskabelig litteratur på området.

Hun påpeger ligesom Andreas Flouris, at der er stor usikkerhed om, hvordan længere tids brug af e-cigaretter påvirker helbredet.

Læs resten af artiklen hos Videnskab.dk og få den nyeste forskning om e-cigaretter.

Af Videnskab.dk

 

Dagens Gossip