Er du nedtrykt? Måske mangler du dette mineral

Rigtigt mange kvinder i den fødedygtige alder lider på et tidspunkt af jernmangel. Og symptomerne kan være rigtigt mange, hvorfor mange måske ikke umiddelbart får tanken, at det skyldes manglen på et mineral.

Jernmangel kan resultere i alt lige fra træthed og stakåndehed til apati over for omverdenen, og på Womenshealthmag.com nævner Blaire Morriss, der er sygeplejerske ved Vanderbilt Center for Integrative Health, hvilke symptomer du skal være opmærksom på, og hvorfor de opstår.

Du må du ikke drikke rødvin til bøffen, hvis du har jernmangel, se hvorfor på Soendag.dk

Trætheden

Hvis du er ulidelig træt og i løbet af de sidste par uger eller måneder pludselig orker langt mindre, end du plejer, så er det en god idé at overveje jernmangel. Jern bruges til at producere hæmoglobin, som findes i de røde blodlegemer og bruges til at transportere ilt rundt i din krop. Hvis din krop ikke får ilt nok, vil du føle dig mere udmattet.

Ligeglad med omverdenen

Hvis du føler, at du ikke kan glædes eller finde lyst til livet generelt, så kan det skyldes, at din jernmangel påvirker neurotransmitterne i hjernen, så de fungerer dårligere end normalt. Det vil også kunne påvirke din livsglæde.

Her er den vigtigste kilde til jern i vores kost, og så meget må du få af det. Se mere på Femina.dk

Stakåndethed

Bliver du lynhurtigt forpustet blot ved den mindste anstrengelse og oplever du, at din præstation på fx løbebåndet stille og roligt forringes på trods af, at du træner flittigt, så kan det også være din jernmangel, der driller. Når der ikke er nok hæmoglobin til at transportere ilt rundt i din krop, så vil du ikke kunne holde til ret meget, og dit hjerte skal pumpe dobbelt for at nå, det du har brug for.

Unaturligt bleg

Måske har du givet den manglende sol i de kolde måneder skylden for, at du pludselig er blevet meget bleg. Men hvis du mangler jern, så vil du også komme til at mangle farve i huden. Og det gælder ikke kun i ansigtet, men også på hænder, fødder osv.

Rigtigt ømme muskler

Hvis du mangler jern i kroppen, så har dine muskler sværere ved at restituere. Så får du endelig slæbt dig selv hen i fitnesscentret, så vil din træning sikkert kunne mærkes mere og længere i de efterfølgende dage, end den plejer.

Af Lisbeth Madsen, NewsDesk Aller Media.

 

Dagens Gossip