Erdogan løfter sløret for nye rettigheder

Mandag fortalte Erdogan, at det enerådige AKP er klar til at løfte forbuddet mod at bære tørklæde i offentlige institutioner, hvilket længe har været kilde til en ophedet debat i det muslimske, men sekulære Tyrkiet.

»Vi ophæver forbuddet i offentlige institutioner,« siger premierministeren ifølge nyhedsbureauet AFP.

Sammen med løftet om, at tørklæder ikke længere vil være ugleset, lancerede Recep Tayyip Erdogan en række reformer, der skal komme det store kurdiske mindretal i møde.

Blandt andet vil regeringen tillade, at det kurdiske sprog kan bruges i undervisningen, som kurderne længe har ønsket. Der bliver dog umiddelbart kun på privatskoler, at der kan undervises i kurdisk i første omgang.

»Dette er et historisk øjeblik, et vigtigt skridt,« siger premierministeren.

Ydermere vil regeringen ændre lovgivningen, så grænsen for et politisk parti for at komme i parlamentet ikke længere skal ligge på ti procent, men fem procent i stedet. Den hidtidige grænse har især forhindret flere pro-kurdiske partier i at få pladser i det tyrkiske parlament.

Initiativerne kommer efter, at fredsforhandlingerne med Kurdistans Arbejderparti (PKK) er gået i stå, selv om den fængslede PKK-leder i marts blandede sig i forhandlingerne ved at erklære våbenhvile.

Det vurderes, at kurderne udgør omkring 20 procent af de cirka 75 millioner indbyggere i Tyrkiet. PKK, der er på både EUs og USAs terrorliste, blev stiftet i 1978 og har siden kæmpet for, at kurdere skal have samme rettigheder som tyrkerne.

Det vurderes, at cirka 40.000 personer er blevet dræbt i konflikten mellem Tyrkiet og kurderne i den mere end 30 år lange kamp.

 

Dagens Gossip