Erfaren kok får 100.000 for fyring

Afskedigelsesnævnet har strammet kursen over for arbejdsgivere, som fyrer ansatte med mange års erfaring i virksomheden. Den nye stramme kurs har blandt andet sikret en kok 100.000 kroner i erstatning for en ulovlig fyring. Arbejdsgiveren havde fyret kokken uden at skele til, at kokken havde 14 års anciennitet.

- Afskedigelsesnævnet har lagt kursen om i en række sager, hvor nævnet har afgjort, at arbejdsgiveren skulle have taget hensyn til medarbejdere med seks til14 års anciennitet, siger advokatfuldmægtig i 3F Dennis Schnell-Lauritzen.

Chefen skal begrunde fyringer
Tidligere kunne en arbejdsgiver fyre ansatte når der var nedgang i opgaverne, stort set uden at skele til, hvem der havde været ansat i kort eller længere tid. Kun hvis en ansat havde over 25 års anciennitet, skulle arbejdsgiveren bevise, at fyringen var i orden trods de mange års ansættelse, forklarer Dennis Schnell-Lauritzen.

De øvrige sager drejer sig om to betonarbejdere med 6 år og 14 års anciennitet og en buschauffør med 14 års anciennitet. Sagerne blev afgjort i Afskedigelsesnævnet i løbet af sidste efterår.

- I alle sagerne har Afskedigelsesnævnet lagt vægt på, at virksomhederne havde ansatte med væsentlig kortere tids ansættelse, og at virksomhederne ikke havde forklaret godt nok, hvorfor de netop fyrede de erfarne medarbejdere, siger Dennis Schnell-Lauritzen.

Kok finder dom retfærdig
Kokken, som fik 100.000 kroner i erstatning, er godt tilfreds med udfaldet af sagen.

- Jeg blev da vildt glad. Så var der alligevel lidt retfærdighed til, siger kok Thomas Krogmann til Fagbladet 3F.

Han havde i løbet af sine 14 års ansættelse i Select Service Partner i Københavns Lufthavn aldrig modtaget en klage og var endda forfremmet til supervisor.

Select Service Partner driver flere spisesteder i Københavns Lufthavn, i Aalborg Lufthavn og på Københavns Hovedbanegård. HR-direktør i firmaet Jette Hansen skriver i en kommentar til Fagbladet 3F, at Thomas Krogmann blev fyret i forbindelse med en fyringsrunde, hvor i alt 16 blev afskediget, fordi der ikke var arbejde nok.

- Vi mener, at afskedigelsen var sagligt begrundet, men har taget afgørelsen fra Afskedigelsesnævnet til efterretning, skriver HR-direktøren.

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip