Erstatning for masse-anholdelse på Nørrebro

Politiets frihedsberøvelse af 33 demonstranter på Dronning Louises Bro i maj 2011 var ulovlig. Det fastslår Københavns Byret onsdag.

Ifølge dommen burde politiet have nøjedes med at kropsvisitere demonstranterne i stedet for at berøve dem friheden. Og demonstranternes advokat, Christian Dahlager, er tilfreds med afgørelsen.

- Dommeren siger meget klart, at den går altså ikke med at frihedsberøve alle og slå alle over en kam, bare fordi man mener, at der er noget galt et eller andet sted, siger han til Ritzau.

Politiet mente, at man var i sin gode ret til at foretage en såkaldt administrativ frihedsberøvelse af demonstranterne for at sikre ro og orden.

Ifølge politiet tilhørte de anholdte en såkaldt sort blok, som udgjorde en hård kerne af uromagere ved demonstrationen.

Politiet kan ved de såkaldte administrative frihedsberøvelser tilbageholde folk i op til 12 timer, men hvis et mindre indgreb kan sikre ro og orden, skal politiet nøjes med det.

Og det er netop tilfældet i denne sag, hvor det altså ifølge Københavns Byret havde været tilstrækkeligt at kropsvisitere demonstranterne.

Retten siger dermed god for, at politiet greb ind over for demonstrationen, men kritiserer politiet for at have grebet for drastisk ind.

Retten dømmer desuden Københavns Politi til at betale erstatning til de demonstranter, som nu har rettens ord for, at de ikke burde være blevet frihedsberøvet.

Erstatningerne ligger på mellem 2400 og 3500 kroner pr. person. Byretten har bestemt, at personer, som har været tilbageholdt i mere end fem timer skal have 3500 kroner i erstatning.

/ritzau/

 

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip