Et år efter valget: Regeringen stemmes ud

Hvis der var folketingsvalg i dag, ville regeringen få sparket.

En ny meningsmåling fra analyseinstituttet Voxmeter for Ritzau et år efter sidste valg viser således, at rød blok blot ville få 76 mandater mod blå bloks 99. Ved folketingsvalget den 15. september 2011 fik rød stue 89 mandater mod 86 til blå.

Skal statsminister Helle Thorning-Schmidt og Socialdemokraterne finde noget at glæde sig over, må det være, at partiet tilsyneladende har fået stoppet den vælgerflugt, der har været udtalt siden valget.

Socialdemokraterne ville få 19,3 procent af stemmerne, hvis der var valg i dag, hvilket svarer til 34 mandater.

Det er væsentligt lavere end ved valget, hvor partiet fik 24,8 procent og 44 mandater, men det er dog pænere end de historisk lave 15,9 procent, som partiet fik i en Voxmeter-måling kort tid efter indgåelsen af den udskældte skatteaftale i juni.

SF står til 6,4 procent af stemmerne, hvilket også er en kraftig tilbagegang i forhold til valget, hvor opbakning fra 9,2 procent af vælgerne gav partiet 16 mandater.

Men også her er det en smule bedre end den seneste måling og klart bedre end lavpunktet på de 5,4 procent, som partiet fik efter indgåelsen af skattereformen med VK.

Et valg i dag ville give SF 11 mandater - et niveau, som partiet har svinget omkring de seneste måneder.

Målingen er foretaget fra den 10. til den 15. september og altså efter, at Villy Søvndal valgte at trække sig som formand for SF.

Halvdelen af målingen er foretaget før den forventede afløser, Astrid Krag, meldte sit kandidatur, og den giver derfor intet entydigt billede af, hvad det har betydet for opbakningen til SF.

Radikale er et enkelt mandat nede i forhold til valget, mens Enhedslisten er oppe med tre mandater, hvilket dog er lavere end i de seneste mange målinger. De står til at få henholdsvis 16 og 15 mandater.

Hos de blå partier er det primært Venstre med 61 mandater, der fortsat vader i succes. Dansk Folkeparti får 23 mandater, mens Liberal Alliance og Konservative får henholdsvis otte og syv mandater.

Målingen er foretaget blandt 1043 repræsentativt udvalgte personer over 18 år. Den maksimale usikkerhed er plus minus 2,9 procentpoint.

 

Dagens Gossip