EU-chef sætter kampen mod terror øverst på dagsordenen

EU-præsident Donald Tusk har efter onsdagens terroranslag i Paris besluttet at sætte kampen mod terror øverst på dagsordenen for et allerede planlagt EU-topmøde i februar.

- Den Europæiske Union kan ikke gøre alt. Men den kan bidrage til at styrke vores sikkerhed. EU udviklede den europæiske arrestordre som svar på 11. september. Men vi må gøre mere, siger Tusk fredag under et besøg i den lettiske hovedstad, Riga.

- Efter at have talt med præsident Hollande (Frankrigs præsident, red.) i går aftes har jeg i sinde at anvende mødet blandt stats- og regeringscheferne 12. februar til en bredere diskussion af, hvad EU kan gøre ved disse udfordringer, siger EU-præsidenten.

Donald Tusk siger også, at han allerede i næste uge vil appellere til Europaparlamentet om at sætte fart i arbejdet med at indføre et europæisk register over flypassagerer, som han siger "kan hjælpe med at identificere farlige personer".

Samme melding kom torsdag fra Letlands premierminister, Laimdota Straujuma, der i næste uge taler til parlamentets plenarforsamling i forbindelse med Letlands overtagelse af EU-formandskabet.

EU's medlemslande blev allerede for mere end to år siden enige om, at det skal være muligt for landenes efterretningsmyndigheder at følge flyrejsende inden for EU gennem et register med oplysninger om blandt andet navne, adresser, rejseruter, bagage og billetkøb.

Men Europaparlamentets borgerrettighedsudvalg har blokeret for en aftale, blandt andet af frygt for privatlivets fred.

Både premierminister Straujuma og EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, varslede på et pressemøde torsdag også en række andre tiltag i kølvandet på onsdagens angreb på det franske satiremagasin Charlie Hebdo.

Straujuma sagde, at hun og Juncker har skrevet "en hel liste" over ting, EU kan gøre.

- Jeg vil ikke læse hele listen op. Men der er helt afgjort behov for handling for at forhindre, at terrorisme underminerer vores tillid til hinanden og vores fælles værdier, sagde Straujuma.

Kommissionsformand Juncker supplerede med et løfte om, at kommissionen til februar kommer med en række nye forslag til, hvad EU-landene kan gøre i kampen mod terror.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip