EU-dom sidestiller kronisk syge med handicappede

12/04/2013 01:30

BNB

Nyheder
EU-Domstolen afsagde torsdag dom i en principiel sag, der er rejst af to danske kvinder, Jette Ring og Lene Skouboe Werge, som begge blev fyret fra henholdsvis Dansk Almennyttigt Boligselskab og Pro Display i 2005. Det skete med henvisning til, at man kan opsige en medarbejder med en måneds varsel, hvis denne har været syg i 120 dage i løbet af 12 måneder og samtidig fået løn.Jette Ring led af konstante smerter i lænden, mens Lene Skouboe Werge havde pådraget sig piskesmæld i forbindelse med en trafikulykke.Afgørelsen fra EU betyder, at de særlige rettigheder for handicappede på arbejdsmarkedet nu også omfatter kronisk syge, og arbejdsgivere får i fremtiden pligt til at lette arbejdet for kronisk syge medarbejdere ved eksempelvis at tilbyde dem at gå på deltid eller indkøbe særlige kontormøbler til dem.Det bliver samtidig sværere at fyre kronisk syge medarbejdere.Dommen vækker glæde i Gigtforeningen.»Det er en god afgørelse og en god dag for mange mennesker, der trods sygdom ønsker at blive i job,« siger direktør Lene Witte i en pressemeddelelse.»I Gigtforeningen ved vi, at langt de fleste med en gigtsygdom ønsker at fastholde tilknytningen til arbejdsmarkedet. Og vi ved, at de med få ekstra foranstaltninger vil have mulighed for det. Derfor er der grund til at glæde sig over, at virksomheder fremover har pligt til at lette arbejdet for kronisk syge,« siger hun.

Mest læste i dag

EU-Domstolen afsagde torsdag dom i en principiel sag, der er rejst af to danske kvinder, Jette Ring og Lene Skouboe Werge, som begge blev fyret fra henholdsvis Dansk Almennyttigt Boligselskab og Pro Display i 2005. Det skete med henvisning til, at man kan opsige en medarbejder med en måneds varsel, hvis denne har været syg i 120 dage i løbet af 12 måneder og samtidig fået løn.

Jette Ring led af konstante smerter i lænden, mens Lene Skouboe Werge havde pådraget sig piskesmæld i forbindelse med en trafikulykke.

Afgørelsen fra EU betyder, at de særlige rettigheder for handicappede på arbejdsmarkedet nu også omfatter kronisk syge, og arbejdsgivere får i fremtiden pligt til at lette arbejdet for kronisk syge medarbejdere ved eksempelvis at tilbyde dem at gå på deltid eller indkøbe særlige kontormøbler til dem.

Det bliver samtidig sværere at fyre kronisk syge medarbejdere.

Dommen vækker glæde i Gigtforeningen.

»Det er en god afgørelse og en god dag for mange mennesker, der trods sygdom ønsker at blive i job,« siger direktør Lene Witte i en pressemeddelelse.

»I Gigtforeningen ved vi, at langt de fleste med en gigtsygdom ønsker at fastholde tilknytningen til arbejdsmarkedet. Og vi ved, at de med få ekstra foranstaltninger vil have mulighed for det. Derfor er der grund til at glæde sig over, at virksomheder fremover har pligt til at lette arbejdet for kronisk syge,« siger hun.