EU-dom til 200 SU-millioner skræmmer ikke erhvervslivet

»Ikke nok med at de kan få gratis uddannelse og få lov til at arbejde, nu kan de så også få del i SUen. Det er noget, der vil lokke mange udenlandske studerende til Danmark,« siger SU-ordfører Mads Rørvig (V).

Forskningsordfører Jens Henrik Thulesen Dahl (DF) deler bekymringen:

»Det, man gør nu, er, at man signalerer, at der er mulighed for at komme til Danmark og få et gratis studie og få SU oven i købet. Eftersom vi har en forholdsvis stor del af vores studier, der er på engelsk, så vil det være en ladeport for folk til at komme til Danmark,« siger han.

Dommen betyder ifølge Uddannelsesministeriet, at EU- og EØS-borgere, »der tager et job ved siden af studierne af et omfang på mindst 10 til 12 timer om ugen, principielt får adgang til det danske SU-system på samme vilkår som danske statsborgere.« Ifølge beregninger fra ministeriet vil det årligt koste 200 millioner kroner.

»For at være på den sikre side har vi forudsat, at de EU-borgere, der studerer i Danmark på hele uddannelser, vil arbejde i samme omfang som de danske studerende, og på den baggrund søge SU. Gør de det, er det 200 millioner kroner,« siger uddannelsesminister Morten Østergaard (R).

»Vi vil følge det nøje, men vi vurderer, at det, der er nødvendigt, er at indbudgettere de her 200 millioner kroner på de kommende års finanslove«, siger han.

Morten Østergaard mener, det er vanskeligt at spå om, hvorvidt EU-afgørelsen vil betyde, at flere studerende får lyst til at komme til Danmark og studere. Han understreger dog, at det er positivt med internationale studerende i Danmark. Det skyldes både den gavn, uddannelserne kan få af internationale læringsmiljøer, men også fordi en række af dem efterfølgende bliver og betaler skat herhjemme. Og han bliver bakket op af erhvervsorganisationen Dansk Erhverv, der maner til besindighed hos V og DF.

»Vi synes helt ærligt ikke, det er værd at bruge politisk krudt på. Først og fremmest fordi vi som samfund har gavn af langt de fleste udenlandske studerende, vi kan lokke hertil. Hvis vi kan få dem til at blive og arbejde, kan de hjælpe vores eksporterhverv med at komme ud på vækstmarkederne, så vi er ikke skræmte af EU-dommen. Men det er klart, at hvis SU-udgifterne løber løbsk, og erhvervslivet ikke får glæde af den udenlandske arbejdskraft, så har vi en ny situation. Men det vil jeg nu se, før jeg tror på det,« siger uddannelsespolitisk chef Jannik Schack Linnemann.

Regeringen, Venstre, de Konservative og Dansk Folkeparti forhandler i øjeblikket om en reform af SU-systemet, der skal sikre, at de studerende kommer hurtigere igennem uddannelsessystemet og samtidig give en samlet besparelse på to milliarder kroner. Ifølge Venstre og Dansk Folkeparti skrider forhandlingerne fremad, og Morten Østergaard understreger, at EU-dommen ikke får betydning for forhandlingerne.

 

Dagens Gossip