EU efter tale: Assad må gå af

Syriens præsident, Bashar al-Assad, må træde tilbage for at muliggøre en politisk løsning på borgerkrigen i landet, siger EU's udenrigspolitiske chef i en erklæring.

I en reaktion på en sjælden tale fra den syriske leder, hvor han søndag har foreslået en række tiltag såsom en ny forfatning og ny regering i Syrien, men afvist forhandlinger med oppositionen, tager EU nok engang afstand fra Assad.

- Vi vil nøje undersøge, hvorvidt der er noget nyt i talen, men vi fastholder, at Assad må gå af og muliggøre en politisk overgangsperiode, siger en talsmand for EU's udenrigspolitiske chef, Catherine Ashton.

I London siger den britiske udenrigsminister, William Hague, at Syriens præsident er "hyklerisk."

- Assads tale er mere end hyklerisk. Drabene, volden og undertrykkelsen i Syrien står han selv bag. Tomme løfter om reformer narrer ingen, skriver Hague på Twitter.

Den tyrkiske udenrigsminister tager også afstand den syriske præsident og kalder i en erklæring Assads tale for "en gentagelse af tomme løfter."

- Assad har ikke længere nogen repræsentativ autoritet over den syriske befolkning. Hans ord har mistet evne til at overbevise, siger den tyrkiske udenrigsminister, Ahmet Davutoglu.

De 27 EU-lande krævede første gang Assads tilbagetræden i august 2011, få måneder efter opstanden mod hans regime var begyndt.

Ashton sagde dengang, at EU havde noteret sig "Assads fuldstændige tab af legitimitet i den syriske befolknings øjne", og at hans afgang var nødvendig.

EU har indført 19 runder af sanktioner mod Damaskus-regimet siden marts 2011. 54 selskaber og 181 personer, deraf flere fra Assads indercirkel, er blacklistet i EU.

/ritzau/Reuters

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip