EU er klar til at sætte flåden ind mod migrantbåde

Skrevet af admin

18/05/2015

Mest læste i dag

EU-landenes forsvars- og udenrigsministre har på deres møde mandag i Bruxelles godkendt første skridt til at destruere migrantbåde i Middelhavet - men afventer mandat fra FN og måske også fra Libyen.

EU's udenrigschef, Federica Mogherini, oplyser på et pressemøde, at ministrene har besluttet at etablere en flådeoperation, der sigter mod at ødelægge menneskesmugleres forretningsmodel og menneskehandleres netværk i Middelhavet.

Operation EUNAVFOR Med får hovedkvarter i Rom og skal ledes af den italienske kontreadmiral Enrico Credendino. Den får i første omgang mandat til et år, og der afsættes 11,82 millioner euro til at betale for de første to måneders etablering.

Den formelle beslutning om faktisk at sætte operationen i gang ventes truffet senest på EU-topmødet sidst i juni. Men meget kan afhænge af forhandlinger i FN i New York og med de rivaliserende regeringer i Libyen.

Det fremgår af den vedtagne tekst, at nogle elementer kan udføres uden videre. Det drejer sig primært om første fase, der går ud på at overvåge, registrere og - under visse omstændigheder - borde både i internationalt farvand.

De mest vidtrækkende elementer i internationalt farvand kan ifølge teksten udføres med et mandat fra enten FN's Sikkerhedsråd eller de libyske myndigheder.

For en operation inden for libysk territorialfarvand lægges der op til, at der kan være brug for godkendelse fra både FN og Libyen.

Danmark kommer på grund af det danske forsvarsforbehold ikke til at deltage i en eventuelt kommende flådeoperation.

Men udenrigsminister Martin Lidegaard (R) hilser beslutningen velkommen og siger, at målet er at give operationen "så gode chancer som muligt med et folkeretsligt mandat" ved at søge opbakning både i FN og i Libyen.

- Vi går efter både og. Men kan også nøjes med enten eller, hvis det ikke er muligt at få det ene og det andet.

- Der er flere kræfter i New York, der har indikeret, at det vil være en god ting (med libysk opbakning, red.). Men det er ikke stillet som en ultimativ forudsætning, siger Lidegaard.

Det fremgår ikke direkte, hvad der skal ske med bådene.

Idéen er, at man skal håndtere dem, inden migranterne kommer om bord.

Den formelle tekst bruger ikke ordet "destruere", men taler om, at en EU-flådeoperation kan "tage alle nødvendige skridt mod et fartøj og tilhørende udstyr, heriblandt ved at bortskaffe dem eller gøre dem ubrugelige".

/ritzau/