EU er stadig DFs største fjende

Men på et afgørende område skiller DFerne sig ud fra det øvrige politiske parnas: Partiet står fast på sin kompromisløse modstand mod EU, og selv om de seneste måneders gode meningsmålinger har gjort den gamle drøm om ministertaburetter væsentlig mere realistisk, kan der ikke blive tale om at slække på principperne.

»Vi er ikke villige til at gå på kompromis, når det gælder EU. Man vil ikke se os som SF, der har solgt ud af EU-holdninger for at komme i regering,« siger gruppeformand Peter Skaarup (DF).

Samme melding lyder fra partiformand Kristian Thulesen Dahl (DF), der fra talerstolen på weekendens årsmøde slog fast, at EU stadig er Dansk Folkepartis største fjende. Suverænitetstab, social dumping og stigende kriminalitet skyldes EU - og ikke mindst Danmarks EU-begejstrede regering - erklærede Thulesen Dahl til stående applaus fra 900 begejstrede DFere i Herning Kongrescenter.

Men betyder det så, at Dansk Folkeparti er henvist til rollen som et evigt støtteparti til en borgerlig regering, der vil noget helt andet i forhold til det europæiske samarbejde? Ikke nødvendigvis, mener centralt placerede DFere, der oplever, at Venstre og de Konservative er ved at skifte retning i forhold til EU.

»Vi ser især signalændringer fra de Konservative, men også i Venstre har man anlagt en mere skeptisk linje. Så alt i alt rykker det i vores favør,« konstaterer Peter Skaarup.

Europaparlamentsmedlem Morten Messerschmidt (DF) mener ligeledes, at de øvrige borgerlige partier er i bevægelse på EU-området.

»Spørgsmålet er, om Venstres vælgere er i pagt med den politik, der føres. Når jeg rejser rundt i landet, møder jeg ikke mange venstrefolk, der er glade for, at grænsekontrollen er væk. Der er heller ikke ret mange, der ønsker, at Danmark skal gå med i euro-samarbejdet,« siger han.

Morten Messerschmidt har markeret sig som den mest markante danske EU-modstander i Europa-Parlamentet, hvor han ikke forsømmer en mulighed for at rase mod unionens topfigurer og institutioner. Men selv for en hardliner som Messerschmidt er EU-politik det muliges kunst.

»Vi så gerne store dele af EU omformet markant, men vi har ikke 90 mandater i Folketinget. Derfor finder vi gode løsninger i fællesskab med andre, for eksempel aftalen om grænsekontrol med VK og LA. Vi vil hellere gennemføre 25 procent af vores politik end ingenting,« siger han.

Helt aktuelt arbejder Dansk Folkeparti for at få en dansk folkeafstemning om EUs patentdomstol, som ifølge partiet vil betyde en afgivelse af dansk suverænitet. Kristian Thulesen Dahl opfordrer regeringen til at udskrive en folkeafstemning i forbindelse med næste års valg til Europa-Parlamentet.

»Lad danskerne afgøre, om vi skal overlade mere suverænitet til EU. Det vil være ligetil at gøre det samme dag som ved EU-valget, og jeg er sikker på, at det vil passe danskerne fint at høre, hvad de andre partiers kandidater siger til sagen,« lyder det fra DF-formanden.

 

Dagens Gossip