EU giver Zimbabwe bistand efter 13 års sanktioner

EU har givet 234 millioner euro, svarende til godt 1,7 milliarder kroner, til Zimbabwe. Det er første gang, at EU har givet økonomisk bistand til det sydafrikanske land, siden unionen indførte sanktioner mod Zimbabwe i kølvandet på et omstridt præsidentvalg i 2002.

Pengene skal gå til Zimbabwes landbrug og sundhedssektor.

For at fremme reformer i Zimbabwe har EU gradvist slækket på sanktionerne mod landet, men har opretholdt våbenembargoen og et rejseforbud mod præsident Robert Mugabe og hans kone, Grace.

Præsidentparret må fortsat også finde sig i, at deres værdier i europæiske lande er indefrosset.

Siden sanktionerne blev indført for 13 år siden, har EU undgået at give hjælp direkte til regeringen og har i stedet kanaliseret støtten ud til ikkestatslige organisationer og FN-organer.

EU's ambassadør i Zimbabwe, Philippe Van Damme, siger ved underskrivelsen af aftalen mandag, at et nyt kapitel i forholdet mellem EU og Zimbabwe nu åbner sig. Men han advarer samtidig om, at der kan komme nye problemer fremover.

- Betyder det, at alt lige pludselig er løst, og at vi tager hul på nye hvedebrødsdage? Nej, vi har ryddet nogle forhindringer af vejen i vores partnerskab, og som i ethvert partnerskab kan nye problemer opstå og gamle problemer vende tilbage, siger Van Damme.

Ifølge udenlandske valgobservatører vandt Mugabe valget i 2002 ved omfattende valgfusk, og det førte til sanktioner mod Mugabe og hans inderkreds.

Mugabes parti, ZANU-PF, har længe krævet, at EU fjerner sanktionerne, som partiet betegner som "ulovlige".

/ritzau/Reuters

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip