EU kan få politiker som ombudsmand

Europa-Parlamentet har tirsdag stemt om, hvem der skal være ny ombudsmand , og to af de tre kandidater, der fik flest stemmer, er i dag medlemmer af Europa-Parlamentet. Det bekymrer den danske europaparlamentariker Dan Jørgensen (S), der kalder det »vigtigt, at den europæiske ombudsmandsinstitution er hævet over partipolitik og er fuldstændig uafhængig«.

Derfor bakker de europæiske socialdemokrater op om den af de tre kandidater, som ikke er medlem af Parlamentet. Det er irske Emily O’Reilly, der har været ombudsmand i hjemlandet de seneste ti år.

»Hun er kompetent og har erfaring, og så er hun fuldstændig uafhængig, hvilket vi ser som vigtigt for institutionens tynge og legitimitet,« siger Dan Jørgensen i en skriftlig kommentar.

De to andre kandidater er kristendemokraten Ria Oomen-Ruijten fra Holland og socialdemokraten Dagmar Roth-Behrendt fra Tyskland, men selv om sidstnævnte altså er en partifælle, er hun ikke Dan Jørgensens foretrukne valg.

»De politiske kandidater, der er opstillede, er, isoleret set, gode personer med relevante erfaringer og kompetencer, men for os er det vigtigt, at der ikke på nogen måde er tale om politiske valg. En ombudsmand skal være uafhængig.«

Ved første afstemning tirsdag fik den irske og hollandske kandidat 203 stemmer hver, mens den tyske fik 110. Da en kandidat skal have over 50 procent af parlamentets 713 stemmer for at blive valgt til ny ombudsmand, skal endnu en afstemning finde sted onsdag.

Dan Jørgensen er dog ikke den eneste, der har udtrykt bekymring over udsigten til potentielt at få en politiker som ombudsmand.

»Det ville jo svare til, at vi valgte et mangeårigt medlem af Folketinget som ny ombudsmand i Danmark. Det ville aldrig, aldrig ske,« sagde europaparlamentariker Margrethe Auken (SF) i juni til Journalisten. Også europaminister Nicolai Wammen (S) er kritisk overfor muligheden for, at ombudsmanden bliver en politiker.

Den nuværende ombudsmand er grækeren P. Nikiforos Diamandouros, der går på pension til oktober. Han har fungeret som europæisk ombudsmand siden 1. april 2003 og er siden blevet genvalgt i henholdsvis januar 2005 og januar 2010.

 

Dagens Gossip