EU-kommissær kræver svar fra USA om spionage

EU-kommissær Michel Barnier sagde på et pressemøde under et officielt besøg i Washington, at afsløringerne af den amerikanske spionage har rystet den europæiske tillid til USA på et tidspunkt, hvor begge parter forfølger planen om en ambitiøs frihandelsaftale.

»Denne virksomhed med aflytning og spionage sætter spørgsmålstegn ved den gensidige tillid mellem allierede,« sagde Michel Barnier ifølge nyhedsbureauet AFP på pressemødet.

EU-kommissæren afviste at kommentere, hvorvidt spionageafsløringerne vil komme til at påvirke de transatlantiske frihandelsforhandlinger, der startede den 8. juli i Washington. Michel Barnier nøjedes med at understrege, at han håber, at amerikanerne har forstået, at det er nødvendigt, at USA besvarer EUs spørgsmål om spionageafsløringerne, og at et antal ikke nærmere specificerede aktiviteter måske »må ophøre«, hvis tilliden skal genoprettes, så frihandelsaftalen kan falde på plads.

Spionageafsløringerne er lækket af den tidligere efterretningsmedarbejder Edward Snowden, og de har kastet en skygge over forhandlingsopstarten i sidste uge, der efter planen skal ende med oprettelsen af verdens største frihandelsområde.

Afsløringerne af den amerikanske spionage mod blandt andet EU-institutioner og ambassader er blevet mødt med udpræget misbilligelse i Europa, og Frankrig har skubbet på for at få frihandelsforhandlingerne udskudt. De er imidlertid kommet fra start som planlagt.

Sideløbende med frihandelsforhandlingerne har europæiske embedsmænd mødtes med det amerikanske Justitsministerium for at drøfte strengt fortrolige, amerikanske overvågningsaktiviteter.

Afsløringernes omstridte hovedperson, whistlebloweren Edward Snowden, har officielt søgt om midlertidigt asyl i Rusland, hvilket har fået USA til at indskærpe over for de russiske myndigheder, at USA ønsker ham udleveret til retsforfølgelse.

 

Dagens Gossip