EU-Kommissionen indfører sildesanktioner mod Færøerne

Sanktionerne træder i kraft syv dage efter en officiel bekendtgørelse og betyder, at EU-lande ikke længere må importere sild og makrel eller produkter med de pågældende fisk fra Færøerne.

»Indførelsen af sådanne tiltag er altid sidste udvej. Færingerne kunne selv have sat en stopper for deres ikke-bæredygtige fiskeri, men valgte at lade være. Det står nu klart, at hele EU er fast besluttet på at bruge alle de værktøjer, man har til rådighed, for at beskytte en langsigtet bæredygtighed,« siger EUs fiskerikommissær Maria Damanaki i en pressemeddelelse.

Sanktionerne er en konsekvens af, at færingerne har tredoblet sine sildekvoter fra fem til 17 procent uden tilladelse fra de andre kyststater, EU, Rusland, Island og Norge.

Det betyder, at Færøerne fremover ikke vil kunne lande eller sælge sild og makrel til EU-lande. Yderligere vil eksport af fiskefartøjer, fiskeredskaber og forsyninger fra EU til Færøerne være forbudt. Færøske skibe med sild og makrel må heller ikke lægge til i EU-landes havne, medmindre der er tale om nødstilfælde.

Den danske regering har under hele konflikten stået med et ben i hver lejr, da Danmark både er en del af Rigsfællesskabet og EU, og regeringen har hele tiden håbet på, at det kunne lykkes at gå forhandlingens vej, så man kunne finde en løsning, alle parter ville være tilfredse med.

Den nyudnævnte fødevareminister Karen Hækkerup (S) håber trods EU-Kommissionens godkendelse af sanktionerne mod Færøerne fortsat, at man kan nå frem til en forhandlingsløsning på sildekonflikten. Hun understreger dog, at Danmark er nødt til at håndhæve sanktionerne.

»Vi er juridisk forpligtet til at håndhæve sanktionerne. En mangelfuld implementering vil betyde, at EU indleder en traktatkrænkelsessag mod Danmark,« siger Karen Hækkerup på et samråd tirsdag.

En lignende konflikt verserer mellem EU og Island, men EU har endnu ikke vedtaget at indføre sanktioner i den sag.

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip