EU kontrollerer en halv million danske job

EU's indre marked betyder mere og mere for dansk økonomi. Det konstaterer DI i en ny analyse, der kortlægger antallet af danske job, som er direkte afhængig af handlen på EU-markedet.

Ifølge DI er mere end 500.000 danske arbejdspladser direkte knyttet til EU's indre marked. Siden 1972, hvor Danmark kom med i EU, er antallet af job som følge af eksport til det indre marked steget med 75.000.

Faktisk var tallet i 2008 oppe på 125.000, men er så faldet noget tilbage med den økonomiske krise.

- Betydningen af det indre marked er voksende, siger Thomas Bustrup, direktør i DI, International afdeling.

Samlet set er næsten 25 procent af Danmarks samlede produktion direkte eller indirekte knyttet til efterspørgsel fra EU-markedet. I 1972 gjaldt det kun 15 procent af produktionen.

Blandt de 10 største markeder for danske varer, ligger de otte i Europa - syv EU-lande samt Norge. Kun USA, tredjestørste eksportmarked, samt Kina, der ligger nr. seks på listen, er ikke europæiske lande.

Ifølge en undersøgelse, som DI i foråret lavede blandt de danske virksomheder, oplever de generelt langt færre problemer med at sælge på det indre marked i forhold til andre markeder.

Det gælder på områder som sprog og kultur, lokale myndigheders indblanding, bestikkelse, toldspørgsmål eller besvær med forsikringer.

Hos DI er man dog stadig ikke helt tilfreds med forholdene i det indre marked.

- Mange lande, inklusive Danmark, har særregler, der gør det bøvlet for virksomhederne at sælge varer på tværs af grænserne, siger Thomas Bustrup.

- Vi ønsker et nyt klageorgan, så klager over nationale særregler kan behandles hurtigere, end det sker i dag, tilføjer han.

 

Dagens Gossip