EU-ledere overlader græsk drama til finansministre

Grækenlands nye premierminister, Alexis Tsipras, må torsdag aften rejse hjem fra Bruxelles lige så slipseløs, som han kom.

Tsipras har svoret, at han ikke vil bære slips igen, før den græske gældskrise er løst. Nu har han fokus på næste møde blandt eurolandenes finansministre på mandag.

Premierministeren henviser på et pressemøde efter topmødet selv til den aftale, han tidligere torsdag indgik med eurogruppens chef, Jeroen Dijsselbloem.

Aftalen går ud på de næste dage at lade en gruppe tekniske eksperter sammenligne den græske regerings krav med de betingelser, der ligger i det nuværende hjælpeprogram.

- Der er ingen afpresning.

- Det tekniske arbejde begynder i morgen, og vi er overbeviste om, at det vil gøre arbejdet på mandag meget nemmere, siger Tsipras.

Tsipras siger også, at de internationale långiveres trojka "ikke længere eksisterer" og at de meget skrappe kriterier, der var knyttet til det hidtidige hjælpeprogram "er forbi, glem dem".

I en uddybning af bemærkningen om trojkaens endeligt forklarer Tsipras, at Grækenland nu vil tale med institutionerne EU, Den Europæiske Centralbank og Den Internationale Valutafond.

Det er de samme tre parter, der i dag indgår i trojkaen, som overvåger det græske hjælpeprogram.

Om første møde med de øvrige EU-ledere siger Tsipras, at han synes "de har udvist en vis grad af forståelse".

Han har bedt dem om hjælp til at løse, hvad han kalder en humanitær katastrofe i Grækenland og med "at gøre Grækenland til et normalt land, så Grækenland kan sige farvel til alle begrænsningerne og det, der har udløst krisen".

Han har forklaret dem, at hans mål er at finde en balance mellem respekten for de græske vælgere og EU's regler.

- Vi er uenige i de regler, der har fremprovokeret spareprogrammet. Men vi er bestemt bundet til at overholde vores forpligtelser og overholde Den Europæiske Unions regler. Det er en afgørende kombination - demokrati og regler, siger Tsipras.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip