EU-ledere siger tjah til ny Minsk-aftale

Skrevet af admin

12/02/2015

Dagens topnyheder

Der er ikke hujende jubel, men mest af alt forsigtigt afventende skepsis fra de europæiske ledere inden de torsdag eftermiddag sætter sig ned til topmøde i Bruxelles for blandt andet at granske den aftale om Ukraine, der til formiddag blev indgået i Minsk.

De to europæiske hovedforhandlere - den franske præsident, François Hollande, og den tyske forbundskansler, Angela Merkel - er også meget forsigtige efter nattens tovtrækkeri med præsidenterne fra Rusland og Ukraine, Vladimir Putin og Petro Porosjenko.

- Jeg vil endnu engang sige, at der er et skær af håb, hverken mere eller mindre. Det vigtige er, at det nu bliver fulgt op af handlinger, siger Merkel ved ankomsten til Bruxelles fra Minsk, hvor hun har siddet i forhandlinger i 17 timer.

Frankrigs præsident siger, at det er vigtigt at bibeholde presset for at opnå fred i Ukraine.

- De næste timer bliver afgørende, da det kan gå begge veje, siger Hollande.

Flere af de øvrige ledere - deriblandt den danske statsminister, Helle Thorning-Schmidt (S), - siger, at de glæder sig til at høre Merkel og Hollandes rapport fra forhandlingerne og udlægning af aftalen.

- Jeg tillader mig at håbe på, at vi nu vil se konkret handling på jorden. Nu må vi se skridt for skridt, om køreplanen bliver overholdt, siger Thorning.

Litauens præsident, Dalia Grybauskaite, der ofte fører an i koret af dem, som er mest utrygge ved og skeptiske over for meldinger fra præsident Putin, kalder aftalen "svag" og "en delløsning".

- Vi havde allerede for fem måneder siden en våbenhvile, som ikke blev ført ud i livet. Vi må se, hvad der sker med denne her, siger Grybauskaite og bemærker, at der ikke er en løsning for kontrollen med Ukraines grænser.

- Det betyder, at grænsen stadig er åben for, at alle former for militær og militært udstyr kan krydse, siger hun.

Også den polske EU-præsident, Donald Tusk, er skeptisk:

- Dagens Minsk-aftale er en god nyhed og giver os håb. Håb er godt, ja væsentligt, men håb er ikke nok. Den virkelige test er, om våbenhvilen bliver respekteret.

- Som I ved, blev den første Minsk-aftale ikke overholdt, så jeg mener, vi bør være forsigtige, siger han på vej ind til det uformelle topmøde, som han har inviteret EU's 28 ledere til, og hvor Ukraine nu med Tusks ord får "størst opmærksomhed".

/ritzau/