EU-ledere står sammen i kampen mod terror

Udveksling af passagerlister, styrkelse af Schengen-samarbejdet ved grænserne og forebyggelse af radikalisering. Det er nogle af de værktøjer, som EU vil tage i brug i kampen mod terror.

EU's 28 stats- og regeringschefer har på et topmøde i Bruxelles torsdag vedtaget en erklæring, der beskriver EU's fælles indsats mod terrorisme.

- Vi har haft en rigtig god diskussion om vores fælles indsats mod terror for at sikre sikkerhed i Europa og selvfølgelig også mod "foreign fighters", lyder det fra statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) på et pressemøde efter topmødets afslutning.

Erklæringen er delt op i følgende punkter: Man vil sikre befolkningens sikkerhed, forebygge radikalisering og beskytte værdier samt samarbejde med EU's internationale partnere.

En af grundene til, at terrorbekæmpelsen er blevet drøftet torsdag, er terrorangrebene på først magasinet Charlie Hebdo og siden et jødisk supermarked i Paris for omkring en måned siden.

- Disse angreb rettede sig mod de grundlæggende friheds- og menneskerettigheder, som er hjertet i Den Europæiske Union, skriver EU-lederne i erklæringen.

EU vil "styrke indsatsen over for terrortrusler yderligere i fuld overensstemmelse med menneskerettighederne og retsstaten".

Et af de mere omtalte afsnit går på, at EU skal arbejde hen imod et europæisk såkaldt PNR-system.

PNR - Passenger Name Record - er navnet på alle de data, som flyselskaberne samler ind om deres passagerer. Det kan være alt fra kontaktinformation over bagage til valg af mad.

- Vi ønsker et europæisk PNR-system. Det bakker vi helhjertet op fra dansk side, på trods af vores forbehold som gør, at vi ikke kan være med i PNR-systemet - medmindre vi får det omdannet til en tilvalgsordning, siger hun.

Tidligere torsdag sagde EU-Parlamentets formand, Martin Schulz, at PNR er "afgørende" for, at EU-landene kan udveksle de informationer, de har brug for for at kunne bekæmpe og afværge terror.

Onsdag forpligtede parlamentet sig til at arbejde hen imod at få afsluttet arbejdet med et europæisk PNR-system inden årets udgang.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip