EU opfordrer Egypten til snarligt præsidentvalg

»Jeg følger udviklingen i Egypten nøje og er helt opmærksom på den dybe splittelse i samfundet,« sagde hun ifølge nyhedsbureauet AFP onsdag.

»Jeg opfordrer alle sider til hurtigt at vende tilbage til den demokratiske proces, herunder afholdelsen af frie og retfærdige præsident- og parlamentsvalg og godkendelsen af en forfatning,« sagde Catherine Ashton.

Hun talte få timer efter, at hæren væltede Mohamed Morsi efter en blodig uge, hvor knap 50 personer har mistet livet i sammenstød mellem rivaliserende politiske fraktioner.

Hærens øverste leder Abdel Fattah al-Sisi fremlagde onsdag en køreplan for landet efter Mohamed Morsis afsættelse. Af planen fremgår, at præsidenten for den egyptiske forfatningsdomstol bliver ny præsident i Egypten, indtil en ny præsident og et nyt parlament er valgt.

Hærens plan indebærer samtidig en revision af landets forfatning og nedsættelsen af en komite, der skal arbejde for national forsoning.

Ifølge kilder i sikkerhedsstyrkerne er højtstående medlemmer af Mohamed Morsis parti, Det Muslimske Broderskab, blevet anholdt. Der er udstedt arrestordrer mod yderligere 300 medlemmer af partiet.

TV-kanalen Al Jazeeras station i Egypten, der af modstandere af Det Muslimske Broderskab er blevet kritiseret for at sympatisere med den afgående regering, er blevet ransaget. Fem ansatte er blevet anholdt.

BNB

 

Dagens Gossip