EU-Parlamentet enes om omstridt frihandelsaftale

Det er efter mange og svære uenigheder, at de europæiske politikere onsdag endelig enes om EU-Parlamentets anbefalinger til den historisk store frihandelsaftale med USA, der går under navnet TTIP.

Anbefalingerne blev stemt igennem i parlamentet med 436 stemmer for, 241 imod, mens 32 undlod at stemme.

- Det er i mine øjne en af de bedste resolutioner, som Europaparlamentet har præsteret i de senere år, siger parlamentsformand Martin Schulz på et pressemøde efter afstemningen.

Det er EU-Kommissionen, der i øjeblikket er i gang med at forhandle aftalen på plads med USA.

Og dagens vedtagne anbefalinger er parlamentets eneste mulighed for at komme med input til en aftale. Når først aftalen er forhandlet færdig, kan parlamentet kun sige ja eller nej.

Et af de helt store stridspunkter for politikerne har været et såkaldt ISDS-system, som bruges til at løse uenigheder mellem stater og virksomheder.

Hvis en virksomhed mener, at dens investering er truet af nationale krav - eksempelvis inden for fødevarer - så gør ISDS det muligt for virksomheden at lægge sag an mod den pågældende stat.

Det bekymrer mange forbrugerorganisationer og medlemmer af parlamentet, som frygter, at amerikanske firmaer vil bruge systemet til at udfordre eksempelvis EU's fødevare- og miljølovgivning.

I parlamentets endelige anbefalinger er det gamle ISDS-system skrottet til fordel for et nyt system, fortæller parlamentsmedlem Bernd Lange fra den socialdemokratiske gruppe, der har været ordfører på resolutionen.

- Folk har med rette været bekymret for private systemer til tvistbilæggelse og private domstole, og vi har formået at løse det problem, siger Lange på et pressemøde og tilføjer, at han er meget tilfreds med resultatet.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip