EU-Parlamentet vedtager redningsplan for CO2-markedet

Resultatet er en realitet efter et hårdt lobbypres fra både modstandere og tilhængere. Business Europe, paraplyorganisationen for de europæiske industriorganisationer, herunder Danske Industri (DI), har kæmpet indædt imod, da de mener, at redningsplanen vil koste massevis af europæiske job.

Omvendt har flere tilhængere, herunder de danske energiselskabers sammenslutning Dansk Energi, kaldt det en tillidsafstemning om, hvorvidt EU overhovedet skal have et marked for CO2 eller ej. I sidste ende handler det om, hvorvidt det skal koste noget at forurene eller ej, lyder meldingen fra Dansk Energi.

Redningsplanen lægger op til at trække 900 millioner CO2-kvoter ud af markedet for på den måde at få prisen på kvoterne til at stige. Klimakommissær Connie Hedegaard kalder resultatet af afstemningen for "et  vigtigt klimapolitisk signal."

"Forslaget redder ikke alting i europæisk klimapolitik. Men det er en vigtig hurdle at komme over. Det sender et vigtigt signal om, at vi skal have et marked for CO2-kvoter, der fungerer," siger hun til business.dk.

Selv om EU-Parlamentet i dag stemte ja til redningsplanen, venter der dog stadig et stort arbejde med at føre planerne ud i livet. Først skal EU-landene  have koordineret deres holdning, og så skal repræsentanter fra EU-parlamentet, EU-kommissionen og ministerrådet finde et endeligt kompromis. Dagens afstemning i EU-Parlamentet betyder, at man nu kan gå videre med arbejdet.

 

Dagens Gossip